Ra Nui & Mount Riley Wina Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Zestaw Nowozelandzkich Win zapewni duzo dobrego smaku. proszę przygotuj się na eksplozję smaku! Nowozelandzkie Sauvignon Blanc słynie z intensywnych aromatów, przepełnionych nutami pikantnych cytrusów, owoców tropikalnych, takich jak marakuja i ananas, oraz żywymi nutami ziołowymi. Wyraźna kwasowość i orzeźwiająca mineralność tańczą na podniebieniu, pozostawiając trwały i orzeźwiający finisz, który zachęca do kolejnego łyka.
Ra Nui Sauvignon Blanc czyli przejrzysty, lśniący blady słomkowy. Nos wykazuje pikantne cytrusowe cechy, które następnie ustępują miejsca bardziej dominującym tropikalnym owocom, marakui i mango. Na podniebieniu ziołowe, wytrawne z chrupiącą kwasowością, jedwabistą teksturą i długim finiszem. Klasyczny Marlborough Sauvignon.
Mount Riley Sauvignon Blanc czyli poblyskujacy odcień o jasno słomkowej barwie z żywymi zielonymi odcieniami, oferując intensywny aromat dojrzałych owoców tropikalnych, cytrusów i świeżych ziół. Na podniebieniu spodziewaj się wybuchu pikantnych aromatów cytrusów, marakui i agrestu, uzupełnionych żywą kwasowością i utrzymującym się finiszem.
Dobre wina Nowozelandzkie uzyskane zostały po zbiorach winogrona Sauvignon pochodzą z trzech wyjątkowych winnic w Dolinie Wairau. Dwie z nich to winnice Ra Nui, Cob Cottage i Summer Valley. Winnica Cob Cottage leży w południowo-wschodnim narożniku Doliny Wairau, przy drodze na południe od miasteczka Blenheim. Gleba tutaj to mieszanka żwiru i piaszczystych terenów gliniastych z domieszką gliny. Winnica Summer Valley leży 800 metrów na południe od Cob Cottage i jest wyjątkowo ciepłym blokiem z drobnymi glebami lessowymi i podniesionym północnym widokiem. Trzecia winnica należy do naszych wieloletnich przyjaciół i plantatorów, Roughan Lee. Prowadzą małą winnicę, która leży między miasteczkiem Renwick, w sercu Doliny Wairau, a brzegami rzeki Omaka. Wymieniona winnica jest jedną z najwcześniejszych zasadzonych w Dolinie Wairau i składa się z kamienistych, dobrze przepuszczalnych gleb o naturalnej niskiej żyzności. Mount Riley Sauvignon Blanc to mieszanka z wielu winnic w całym Marlborough, z częścią z Awatere Valley i resztą z Wairau Valley. Winogrona zostały zgniecione i odszypułkowane przed tłoczeniem, a fermentacja została wywołana przez wprowadzenie starannie wyselekcjonowanych szczepów drożdży. Fermentowaliśmy w stali nierdzewnej w niskich temperaturach, aby zachować uniesione aromaty w tym winie.
Marlborough, ikona i wiodący region charakterystycznego stylu Sauvignon Blanc w Nowej Zelandii, ma wyjątkowe terroir, co czyni go idealnym miejscem do produkcji wysokiej jakości winogron (wielu odmian). Pomimo pewnych powszechnych uogólnień, które można by dość uzasadnić, biorąc pod uwagę, że Marlborough odpowiada za 90% produkcji Sauvignon Blanc w Nowej Zelandii, wina z tego regionu są w rzeczywistości wszystkim, tylko nie jednorodne. Na północnym krańcu Wyspy Południowej Nowej Zelandii winnice Marlborough korzystają z dobrze przepuszczalnych, kamienistych gleb, suchego, słonecznego klimatu i dużych wahań temperatury między dniem a nocą, zjawiska, które sprzyja idealnej równowadze między dojrzałością jagód a kwasowością.