- -10,00 zł

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Villa Antinori Bianco Toskania
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Producent: Marchesi Antinori S.R.L.
Szczepy: Trebbiano, Malvasia, Chardonnay, Pinot Grigio
Rodzaj: biale, wytrawne
Pojemność: 0,75l c3
Wino powstało po kupażu gron Trebiano, Malvasia, Chardonnay, charakteryzuje się jasno słomkową barwą z zielonymi refleksami, na podniebieniu miękkie o delikatnie zaznaczonej kwasowości z aromatami białych owoców, jabłka oraz brzoskwini. Sugestie kulinarne: przystawki, sałatki wiosenne, ryby słodko wodne, ryby morskie, krewetki, sushi.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Villa Antinori Bianco to jedno z historycznych win rodziny Antinori. Został wyprodukowany po raz pierwszy przez Niccolò Antinori w roczniku 1931 roku i od tego czasu etykieta pozostała praktycznie niezmieniona, podobnie jak filozofia produkcji, zorientowana na pełne odzwierciedlenie źródła wina, miejsca, w którym uprawiane są jego winogrona. Słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. Nos , owocowy i kwiatowy, oferuje znacznie finezja i elegancja z nutą bananów, ananasów, białych kwiatów i kandyzowanych owoców. Podniebienie jest równoważone z dobrą trwałością i pikantnych nut mineralnych na wykończenie i posmak.
Moszcz został schłodzony do temperatury 50 ° F (10 ° C), aby wspomóc naturalne statyczne osadzanie się zanieczyszczeń; po 48 godzinach trafił do kadzi ze stali nierdzewnej, gdzie fermentował w temperaturze utrzymywanej na szczycie 64 ° F (18 ° C). Następnie wino było przetrzymywane w stali nierdzewnej w temperaturze 50 ° F. Przygotowanie wina do butelkowania prowadzono małymi partiami, aby zachować zarówno świeżość, jak i aromatyczność.
Wino białe z Toskanii dobrze sprawdza się pieczonym indykiem. Sałatka z szpinakiem i serem feta. Wino samo w sobie pozwoli zaakcentować zapach który jest złożony z aromatami dojrzałych kandyzowanych owoców wraz z cytryną, miodem i nutami kwiatowymi. Smak jest soczysty, trwały, pełny i doskonale zrównoważony w minerałach, aby zapewnić przyjemność. Można to poprawić po kilku latach starzenia.
Ma bladożółty słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami. Nos jest drobny i owocowy z nutami ananasa, banana, żółtych kwiatów i skórki cytrusów. W ustach jest zdecydowany, pikantny i z dobrą kwasowością końcową, skupia się bardzo na przyjemności picia. Villa Antinori jest idealna jako aperitif lub jako białe wino podczas posiłku. Idealny na świeże sery i dania na bazie delikatnych ryb.
Jasnosłomkowożółty. Mieszanka moreli i brzoskwini z nutami polnych kwiatów, bławatka, cytrusów i minerałów, natychmiast odtwarzana po degustacji. Wyposażony w dziką świeżość, która idzie w parze ze smakiem. Dobra trwałość z wybuchami owoców. W Villa Antinori Bianco pierwszy rocznik winobrania odbywa się w 1931 roku pod egidą Niccolò Antinori, ojca Piero. Jest to łatwe do picia wino, oparte na regionalnych winoroślach, takich jak Trebbiano i Malvasia Toscani, wspomagane przez Pinot Bianco i Grigio oraz aromatyczność Riesling Renano. Jest winifikowany i starzony w stali. Rezultatem jest czyste, świeże, zrównoważone wino o eleganckich i zdecydowanych aromatach, które nadają się do różnych kombinacji.
Villa Antinori Bianco jest w kolorze słomkowożółtym z zielonkawymi odcieniami. W nosie jest wyrafinowany, elegancki, owocowy i kwiatowy z nutami banana, ananasa, białych kwiatów i kandyzowanych owoców. Podniebienie zrównoważone z dobrą trwałością i mineralnym finiszem.
Villa Antinori Bianco to jedno z historycznych win rodziny Antinori. Pierwszy rocznik został wyprodukowany w 1931 roku przez Niccolò Antinori i od tego czasu jego etykieta pozostaje praktycznie taka sama. Filozofia produkcji i wartości rodziny Antinori również pozostały niezmienione, ponieważ nadal reprezentują tradycje terytorium ich przodków.
Początkowo wiosna 2020 r. zaczęła się sucho bez opadów, jednak w drugiej połowie sezonu pogoda była chłodna z kilkoma opadami deszczu, które spowodowały opóźnienie kwitnienia o około dwa tygodnie w porównaniu z poprzednimi latami. Lato przyniosło gorące temperatury z dobrze rozłożonymi opadami przez cały sezon i optymalnymi wahaniami temperatury między dniem a nocą w ostatnich tygodniach fazy dojrzewania. W czasie zbiorów winogrona charakteryzowały się doskonałą równowagą między kwasowością, poziomem stężenia cukru i ekspresją aromatyczną. Prace żniwne rozpoczęły się w pierwszym tygodniu września z Pinot Grigio, następnie Pinot Bianco, Trebbiano i Malvasia Toscana, a zakończyły się na początku października z Riesling Renano.
Zebrane winogrona zostały odszypułkowane i delikatnie sprasowane. Moszcz schłodzono do temperatury 10 °C (50 °F), aby sprzyjać naturalnemu osadzaniu się zanieczyszczeń. Po 48 godzinach moszcz przeniesiono do zbiorników ze stali nierdzewnej, w których fermentacja alkoholowa odbywała się w temperaturze nieprzekraczającej 18°C (64°F). Wino dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 10°C (50°F) aż do butelkowania.
Villa Antinori Bianco Toscana IGT z Marchesi Antinori świeci w słomkowo-żółtym kolorze z zielonkawymi refleksami w kieliszku. W nosie delikatne i eleganckie aromaty banana, ananasa, białych kwiatów i kandyzowanych owoców. Na podniebieniu zrównoważone, wytrawne i świeże, o dobrej długości i przyjemnym mineralnym finiszu.
2023-09-06
Włoskie białe wino od Antinori
Villa Antinori Bianco wino ma jasny, słomkowy kolor z zielonkawymi akcentami. W nosie jest delikatne i eleganckie. Ma nuty bananów, ananasów, białych kwiatów i owoców kandyzowanych. W ustach jest zbalansowane, ma wyczuwalne akcenty mineralne.