Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato

Sklep Bachus - Przypisanie win do potraw

Poniżej prezentujemy zestawienia, które powinny ułatwić w doborze wina do potrawy.


Uproszczona tabela doboru win do potraw wg zasady podobieństw. Tabela wskazuje rozwiązania dotyczące tylko i wyłącznie równowagi wagowej pomiędzy winem a potrawą. Wskazania kojarzenia aromatyczności obu elementów są dość rozległe i zostaną wskazane dalej, jako osobny punkt.





Potrawa

Wino

ryby, szlachetne owoce morza

lekkie i ciężkie białe, różowe

białe mięsa

ciężkie białe, lekkie czerwone

czerwone mięsa

lekkie i ciężkie czerwone

przekąski mięsne, wędliny

lekkie i ciężkie białe, lekkie czerwone

makarony, ryż

ciężkie białe, lekkie lub dojrzałe ciężkie czerwone

zupy, pizza

lekkie i ciężkie białe

sałaty, przekąski warzywne, proste owoce morza

musujące, lekkie białe, różowe

desery

białe i czerwone słodkie




Poniżej znajdują się sugestie dotyczące doboru precyzyjnie wskazanych typów win do składników potrawy. Sugestie te odnoszą się do łączenia walorów smakowych i budowy win z najczęściej spotykanymi składnikami potraw, dominującymi ich smak i aromaty. Podane przykłady win bazują na winach ogólnie znanych i dostępnych, jednak znając lokalne szczepy, śmiało możemy próbować posługiwać się nimi, gdy są zbliżone charakterystyką do podanych niżej propozycji.


Ryby i owoce morza

Anchois – Białe wina wytrawne fermentowane w baryłkach, Riesling Kabinett z Mozeli lub Pallatynatu

Dorada – Pinot Bianco, Riesling Kabinett Trocken z Mozeli, Albarino

Dorsz – wina białe o dobrej kwasowości i bez smaku dębiny, Chablis, Albarinio, Gruner Veltliner

Halibut – Trebbiano, niebeczkowane Chardonnay z Nowego Świata, Viognier

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.