Bairrada, położona w środkowej północnej Portugalii, jest częścią narodowego regionu Beiras. Podczas gdy sama Beiras rozciąga się od wybrzeża Atlantyku do granicy z Hiszpanią, Bairrada znajduje się w zachodniej części wybrzeża. Bairrada jest najbardziej znana ze swoich czerwonych win z winogron Baga, Castelao i Rufete. Te wina są ciemniejsze i bogatsze niż inne wina. Wina z Baga, szczególnie, są znane jako intensywne, taninowe i głęboko kolorowe bardzo zbliżone do win Urugwajskich. Omawiając produkcję czerwonego wina, Baga stanowi prawie 75% wszystkich czerwonych win z Bairrady. Czasami te wina Baga są zmiękczane i bardziej złożone dzięki dodawaniu winogron Merlot, Cabernet lub Touriga Nacional. Jeśli chodzi o produkcję białego wina, dwiema najpopularniejszymi odmianami są Fernao Pires (znany również jako Maria Gomes) i Bical. Wina z Bical są szczególnie cenione, często są aromatyczne jak stary Riesling. W Bairradzie produkowane są również wina musujące. Bairrada jest blisko morza, klimat jest typowo atlantycki, z łagodnymi i deszczowymi zimami, gorącym, ale nieco wietrznym latem. Podczas okresu dojrzewania winogron region Bairrada rejestruje dużą amplitudę termiczną, czasami różnica dochodzi do 20ºC. Zjawisko to jest odpowiedzialne za utrzymanie kwasowości winogron, dając świeżość winom, które z nich wynikają. Gleby w Bairrada są podzielone na piaszczyste gliny i tarasy wapienne. Winnice Bairrada do produkcji wina o nazwie "Bairrada" muszą spełniać przepisy wskazujące, że winogrona muszą być "instalowane na" kredowych brązowych lub czerwonych "glebach, na" glebach litowo-humusowych, a nie huminowych "lub na glebach białych małe skonsolidowane materiały piaszczyste ".Najbardziej reprezentatywne winiarnie są małych rodzinnych winnic. Obszar zajmowany przez winnice nie przekracza 10000 hektarów. Bairrada to kraj wielu dobrych win, wytwarzanych z wysokiej jakości odmian, takich jak Baga, w czerwonych winach i Bical w białych winach. Bairrada oficjalnie stała się denominacją Orygenesa (DO) w 1980 roku, tradycja winiarska w tym regionie jest przekazywana od kilka stuleci. W XVIII wieku kontrowersje dotyczące producentów Porto i winiarzy w Bairradzie spowodowały, że wszystkie winnice regionu zostały wysadzone w powietrze przez rząd. Słowo "Bairrada" pochodzi od portugalskiego słowa oznaczającego "glinę". Jest to wynikiem bogatych w wapń gleb glinianych, które są jedną z charakterystycznych cech tego regionu. Pod względem klimatu umiarkowany wpływ Oceanu Atlantyckiego wywarł znaczny wpływ na rodzaje winogron, które można uprawiać w Bairradzie. Region Bairrada był krainą zdobywców, walk między chrześcijanami i Arabami, na początku formowania się Portugalii, kiedy stolicą królestwa była Coimbra, a ścieżka była na południe. Była to także ziemia broniąca niepodległości, zagrożona przez najeźdźcze wojska Napoleona, przetrzymywana w Buçaco. Ale ich winnice spokojnie obserwowały wszystkie te konwulsje, ponieważ ich owoce zawsze były doceniane. Również z tego powodu eksport wina do innych krajów rozpoczął się wcześnie. Bairrada rejon wielu dobrych win, wytwarzanych z wysokiej jakości odmian, takich jak Baga, w czerwonych winach i Bical w białych winach.