La Mancha Kastylia to jeden z największy regionów na świecie pod względem teror przeznaczonego pod uprawę winogron służących do produkcji wina. Winnice La Mancha zajmują łącznie około 600.000 ha co stanowi ponad 50% terenów przeznaczonych do tych celów w Hiszpanii. La Mancha została wprowadzone na rynek w 1981 roku. Początkowo sok winogronowy pochodził z dystryktu w regionie La Mancha w Hiszpanii - Quintanar del Rey. Później został rozszerzony zakres gatunków winogron oraz krajów ich pochodzenia. Garnacha i Tempranillo - typowe dla win Rioja, Riesling - win moselskich i reńskich, Cabernet Sauvignon dla Bordeaux oraz Pinot Noir dla Bourgogne. Historia wina w La Mancha regionie wina sięga czasów rzymskich, chociaż produkcję wina promowali również panujący tu aż do chrześcijańskiej Rekonkwisty w wieku XIII Muzułmanie, mimo, że picie wina było zakazane przez Koran. Nie przeszkadzało to im robić interesów z wyznawcami innych religii – Żydami i Chrześcijanami, którzy zamieszkiwali muzułmańską część Hiszpanii. Niezależnie od handlu z chrześcijańską częścią Hiszpanii (Królestwa Nawarry, Leon, Aragonii), Muzułmanie posiedli sztukę destylacji wina na czysty alkohol, wykorzystywany w medycynie. Wina Kastylii-La Manchy początkowo nie cieszyły się wielkim uznaniem aż do momentu mocnej modernizacji winnic i dokładniejszej selekcji gron niektóre z winnic wybiły się na rynek globalny. Godnym uwagi VIP-em zaangażowanym w dostarczanie wysokiej jakości produkcji do Kastylii-La Manchy był markiz Griñon, pan Carlos Falcó. Studiował produkcję wina w UC Davis (1964) i wprowadził w tym regionie nowoczesny system nawadniania kroplowego (jedyny dopuszczony do nawadniania vinyards), niektóre odmiany francuskie i stworzył państwo o nazwie Dominio de Valdepusa w ramach DO Mentrida, który jest najwyższym poziomem Hiszpańska nazwa wina o nazwie „Pago” (wysokiej jakości nazwa pochodzenia winnicy). Kastylia-La Mancha ma obecnie osiem „Pagos”:

DO Pago Dominio de Valpusa - Marques de Griñon Estate and Winery

DO Pago Finca Élez - Manuel Manzaneque Estate and Winery

DO Pago El Guijoso - Sanchez Muliterno Estate and Winery

DO Pago Dehesa del Carrizal - Dehesa del Carrizal Estate and Winery

DO Pago Campo de La Guardia - Martue Estate and Winery

DO Pago Casa del Blanco - Casa del Blanco Estate and Winery

DO Pago Calzadilla - Uribes Madero Estate and Winery

DO Pago Florentino - La Solana Estate and Winery

W La Mancha dopuszczono następujące odmiany winorośli: białe – Airén (70% zbiorów przeznaczone jest głównie do destylacji), Macabeo (Viura), Chardonnay, Sauvignon Blanc i Pardilla, czerwone – Tempranillo (Cencibel), Arnacha, Moravia, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah. Wiele tych win dojrzewa w tradycyjnych, ogromnych, glinianych zbiornikach zwanych Tijanas. Wina dojrzewane w dębie klasyfikowane są jak w Rioja jako Crianza, Reserva i Gran Reserva. Od 1995 wytwarza się tu wina musujące klasyfikowane jako D.O. (dojrzewane minimum 9 miesięcy). Wina stołowe (vinos de mesa) towarzyszą większości Hiszpanów na co dzień przy rodzinnych posiłkach, przyjacielskich spotkaniach, wieczornych eskapadach po barach serwujących tapas. To właśnie jest najważniejszy argument w obronie sensu istnienia tak ogromnych obszarów oddanych pod uprawę winorośli. Ale Kasylia - La Mancha to nie tylko airén i cencibel (tempranillo). Producenci win w tym regionie, którzy już w latach 90-tych postawili na produkcję win z międzynarodowych szczepów niekiedy święcą triumfy na prestiżowych konkursach. Tak na prawdę w każdej z dziewięciu winnych apelacji w Kastylii-La Manchy można znaleźć przynajmniej kilka wyśmienitych win. Przykładowi producenci dostępni w naszej ofercie: Felix Solis; Bodegas Real; Bodegas los Lianos; Bodegas del Saz, Finca Antigua, Cosecheros Y Criadores S.A.; Felix Solis Avantis S.A.; Bodegas Vidal Del Saz; Bodegas Santa Cruz; Marques de Grinon Bodega…