Madera wina Portugalii zaliczają się do regionów winiarskich w Portugalii - znajduje się 600 mil od stolicy Lizbony i 450 mil od wybrzeża Afryki Północnej. Madera to chropowaty, górzysty archipelag, który jest znany z najsłynniejszych win wzmacnianych zwanych Madera Madeira Ekslibris turystyki na Oceanie Atlantyckim, znany również jako "Perła Atlantyku", jest miejscem uprawy winnic. Dobrze znane wino "Madeira" jest najlepszym przykładem, pokazującym niezwykłe cechy i cechy, takie jak długowieczność. Hodowla winorośli na Maderze sięga prawie do swego zajęcia w XV wieku. Wprowadzane tu winorośle były pochodzenia portugalskiego, a także innych miejsc w Europie. Anglicy, którzy osiedlili się tam w XVII wieku, zwiększyli i ulepszyli uprawę winorośli. Produkcja win białych, czerwonych i różowych okazała się międzynarodowo uznana i doprowadziła do stworzenia nazwy pochodzenia Madery w 1990 roku. Pomimo mikroklimatów, które różnią się w obszarach suchszych lub wilgotnych, można bezpiecznie wspomnieć, że region ma umiarkowanie umiarkowany klimat z cechami oceanicznymi. Gleby są wulkaniczne i bardzo żyzne. Zwolnienie wyspy jest bardzo nieregularne, więc winorośle są sadzone na zboczach pochodzenia wulkanicznego, dostosowując się do stromych zboczy i głębokich dolin. Szlachetne białe odmiany to Sercial, Verdelho, Boal i Malvasia, winifikowane w celu zapewnienia różnych stopni słodkości, sprzedawane w stylu odpowiednio suchym, średnio wytrawnym, średnio słodkim i słodkim. Jednak najbardziej rozpowszechnioną odmianą na wyspie jest Tinta Negra, odmiana czerwona łatwo się przystosowująca, zdolna do dopasowania czterech stylów słodyczy. Archipelag został odkryty w 1419 roku i nazwany "wyspą z drewna" dla wszystkich jego gęstych lasów. W połowie XVII wieku Madera stała się ważnym przystankiem dla portugalskich odkrywców udających się do kolonii w Brazylii lub w Afryce do Indii. W rezultacie mieszkańcy eksperymentowali z technikami produkcji, dzięki którym lokalne wina mogły bezpiecznie przetrwać długie morskie podróże. Okazało się, że celowo wystawiając wino na działanie subtropikalnego ciepła i celowo go przemieszczając, jak można się było spodziewać na podrzuconym na morzu naczyniu, miało niezwykłe efekty starzenia. Nawet do dnia dzisiejszego metody starzenia się Madery wymagają dużej ekspozycji na ciepło. Najbardziej opłacalna metoda znana jest jako estufagem i obejmuje eksponowanie win na intensywne podzwrotnikowe ciepło przez okres 3 miesięcy. Inne metody obejmują wina o właściwościach beczkowych i intensywnej ekspozycji na światło słoneczne przez 20 lat lub dłużej.

Wybrane winnice na Madera: Ficklin Vineyards Madeira, Quady Winery Madeira, Idle Hour Winery Madeira, Vista Ranch and Cellars Madeira, Westbrook Wine Farm Madeira, Chateau Lasgoity Madeira, Toca Madera Winery Madeira, San Joaquin Winery Madeira, Ziveli Winery Madeira, LoMac Winery Madeira, Nonini Winery Madeira, Cru Wine Company Madeira, Birdstone Winery Madeira, Marechal Vineyards Madeira, Moravia Wines Madeira, Fasi Estate Winery Madeira, Sumner Peck Ranch Winery Madeira, Engelman Cellars Madeira, Cardella Winery Madeira…