Curico Valley prowincja w Chile.

Curicó Dolina jest regionem produkcji wina w Chile Central Valley i nazwy pochodzenia (DO) zdefiniowanym przez system chilijski apelacji prawnie zdefiniowanym i chronionym oznaczeniem geograficznym stosowanym do identyfikacji tożsamości gdzie winogrona dla wina hodowano. Obszar ten znajduje się 200 km (124 mil) na południe od Santiago, stolicy Chile, w temperaturze 35 ° S, na podobnej szerokości geograficznej na południowym krańcu Hiszpanii. Jest podzielony na dwa podregiony: dolinę Teno na północy i Lontue na południu. Produkcja wina w tym regionie znana jest z różnorodności winogron, niezawodności i dobrej jakości Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Chenin Blanc, Gewürztraminer, Marsanne, Moscatel de Alejandría, Pedro Jiménez, Pinot gris, Riesling, Roussanne, Sauvignon gris, Sauvignon vert, Semillón, Torontel, Viognier y Sauvignon Blanc, Alicante Bouschet, Cabernet Franc, Carignan, Carménère, Cinsault, Malbec, Garnacha, Garrut, Lacrimae Christi, Merlot, Monastrell, Misión (país), Petit Verdot, Petit Syrah, Pinot Noir, Syrah, Tempranillo, Tintoreras, Verdot y Cabernet Sauvignon.

Winorośl europejskie były rosnące w strefie Curico Valley Chile od połowy 1800 roku, natomiast nowoczesna produkcja wina w Curico Valley Chile rozpoczęła się w latach 1970 zainicjowana przez Miguel Torres przywożąc nowe technologie: takie jak zbiorniki ze stali nierdzewnej, które są obecnie bardzo popularne w chilijskim przemyśle winiarskim. Miguel Torres starał się zachęcać do inwestycji zagranicznych, które doprowadziły do ​​zwiększenia nasadzeń i poszukiwania odpowiednich odmian winogron dla tego obszaru Curico Valley Chile. Dolina Curicó, położona (na 35 równoległym południu), 180 km na południe od stolicy Santiago, wyróżnia się wśród różnych winnych dolin w Chile jako jedna z najbardziej prestiżowych. Ze wszystkich dolin w Chile ma największą liczbę sadzonych odmian, co odzwierciedla różnorodność terroirów i optymalne warunki do produkcji win. Producenci win Curico Valley Chile i partnerzy Lautaro Wines mają swoje tereny w pobliżu małego miasteczka "Sagrada Familia" (położonego zaledwie 15 km od miasta Curicó) z połączonymi plantacjami o powierzchni blisko 180 hektarów. Większość win Lautaro ma nazwę pochodzenia "Lontué Valley", która jest pod-doliną Curicó. Obecnie Curico Valley Chile jest jednym z najbardziej produktywnych regionów winiarskich w Chile. Klimat Curico Valley Chile jest zróżnicowany. Część wschodnia blisko Andów jest chłodniej niż w zachodniej części ze względu na bryzy schodzili z góry, a większość z największych producentów znajdują się w obszarze esta Curicó iw Molina. Na zachodnim krańcu pas wybrzeża chroni dolinę przed wpływami oceanu. Region Curico Valley Chile jest obsadzony wieloma odmianami winogron.

Wybrani producenci Curico Valley Chile: Vina Santa Rita , Vina Robles, Vina Miguel Torres , Vina La Fortuna, Vina Alta Cima, Santa Digna Maquehua, Montes Wines…