La Rioja Argentyński region wina, jest jednym z najważniejszych regionów winiarskich Argentyny, znanym z rześkich, aromatycznych białych win Torrontes. Ponadto region znany jest z win produkowanych z odmian Bonarda, Syrah i Malbec. La Rioja znajduje się w zachodniej Argentynie, na północ od Mendozy i San Juan. Z około 20 000 akrów (8 000 ha) winnic, La Rioja jest trzecim co do wielkości argentyńskim regionem winnym po Mendozie (390 000 akrów) i San Juan (120 000). Mimo że San Juan ma tradycję ufortyfikowanych win i rodzynek, La Rioja Argentyna jest znacznie lepiej przystosowana do produkcji prawdziwych win, zwłaszcza w dolinie Famatina między górami Velasco i wzgórzami Famatina. Winorośl rośnie tutaj na wysokości od 1000 do 1400 m nad poziomem morza, co powoduje, że temperatury w ciągu dnia spadają o połowę w ciągu nocy, dzięki czemu winogrona odzyskują ciepło i zachowują swój aromat i świeżość. Położenie regionu La Rioja Argentyna, u podnóża Andów, nadaje winom tak charakterystyczny charakter. Region ma górzysty terroir i każdego roku otrzymuje stosunkowo niewielkie opady. W rzeczywistości średnie roczne opady w La Rioja Argentyna wynoszą zaledwie 5 cali rocznie. Warto wspomnieć, pod względem szerokości geograficznej La Rioja Argentyna znajduje się bliżej równika, niż w jakimkolwiek regionie winiarskim na świecie. Stosunkowo duża wysokość regionu pozwala jednak łagodzić niektóre z najgorętszych temperatur podczas letniego miesiąca. La Rioja początkowo kojarzy się z Hiszpanią może nie być tak dobrze znana jak sąsiednie regiony winiarskie San Juan i Mendoza, pomimo iż La Rioja Argentyna ma znacznie dłuższą historię jako obszar produkcji wina. Pierwsze winogrona zostały zasadzone w La Rioja już w XVI wieku przez hiszpańskich misjonarzy (którzy pochodzili z Rioja w Hiszpanii). W rezultacie La Rioja Argentyna często określa się jako pierwszy argentyński region winny. Jak można było się spodziewać, zawsze istniały pewne wątpliwości dotyczące różnicy między La Rioja w Argentynie i winami Rioja z Hiszpanii. W 2011 r. La Rioja wygrała ważną międzynarodową sprawę sądową, umożliwiając jej oznaczenie jej win jako "La Rioja Argentina". Ponieważ najbardziej znane wina La Rioja są białe, a najbardziej znane wina Rioja są czerwone, sąd utrzymał prawa argentyńskiego La Rioja region winiarski. Głównym regionem winiarskim w La Rioja jest Chilecito, w którym znajduje się dolina Famatina. Duża wysokość, niska wilgotność, piaszczyste gleby gliniaste i słoneczna pogoda sprawiają, że jest to idealne miejsce do uprawiania winorośli z Torrontés Riojano i Bonarda jako głównymi uprawianymi odmianami, chociaż w tym regionie kwitną również Muscat z Aleksandrii, Pinot Grigio, Malbec i Syrah. Inne interesujące obszary produkcji wina to Nonogasta, Vichigasta, Anillaco i Famatina, co stanowi około 3,7% całkowitej powierzchni winnic w Argentynie.