Jumilia

Wina Hiszpanii

Jumilla położona na terror wina dwóch podregionach Hiszpanii część Murcii i Albacete w Kastylii- La Manchy. Jumilla Apelacja wina D.O. Winiarstwo rozkwitło w Jumilla głównie dzięki epidemii filoksery dziesiątkującej francuskie winnice pod koniec XIX wieku. Mnisi ratując sadzonki przemieścili się do Jumilla. Z upływem czasu w 1961 roku region winiarski Jumilla otrzymał status "denominación de origen" We wspólnocie autonomicznej Murcia uprawy i winiarnie koncentrują się wokół miasta Jumilla. W prowincji Albacete apelacja obejmuje tereny przynależne do sześciu aglomeracji: Albatana, Fuente Álamo, Hellín, Montealegre del Castillo, Ontur i Tobarra. Winnice należące do D.O. Jumilla położone są na płaskich terenach na wysokości między 400 i 800 m n.p.m., w otoczeniu stromych wzgórz. Ziemia ma tam płowy kolor, jest wapienna i zdecydowanie kamienista. Cechuje ją niska zawartość substancji organicznych, średnia absorbcja wody i duża przepuszczalność powietrza. Klimat Jumilla jest gorący a nasłonecznienie przekracza 3.000 godzin rocznie. Charakteryzuje się znikomą ilością opadów: około 300 litrów wody na metr kwadratowy w ciągu całego roku. Winogrady w D.O. Jumilla zdominowane są przez uprawy czerwonego szczepu monastrell, który zajmuje aż 80% wszystkich winogradów w apelacji. Wina z D.O. Jumilla są dobrze oceniane w Hiszpanii. Produktem, z którym stara się identyfikować apelacja jest wino o nazwie Jumilla-Monastrell, do fermentacji którego używa się co najmniej 85% winogron szczepu monastrell, w dwóch mocno wytrawnych odmianach: czerwonej oraz różowej.

Wybrani producenci win z DO Jumilla: Bodegas Luzón, Bodegas Juan Gil, Casa Castillo, Bodegas Volver, Bodegas Ateca, Casa de la Ermita, Orowines

Wybrane wina z D.O. Jumilla: Honoro Vera Monastrell (Bodegas Ateca), Casa Castillo Pie Franco (Casa Castillo), Las Gravas (Casa Castillo), Alma de Luzón (Bodegas Luzón), Pico Madama (Casa de la Ermita)