Southern Rhône - Jest to region najbardziej przyjaznych dla użytkownika win we Francji, a wraz z Bordeaux jest ważnym źródłem wina apelacyjnego contrôlée. Côtes du Rhône to cieplejsza, bogatsza i bardziej pikantna odpowiedź południowo-wschodniej Francji na surową surowość AC Bordeaux. Wina z południowego Rodanu są najbardziej alkoholowe we Francji, 14-15% nie jest niczym niezwykłym ze względu na jego najsłynniejszą nazwę Châteauneuf-du-Pape (a tak daleko na południe nie wolno używać szaptalizacji ani dodatkowego alkoholu z dodatku cukru). Być może to alkohol sprawia, że ​​te czerwienie z południowego Rodanu są tak łatwe do docenienia. Być może dominuje tu otwarcie owocowy charakter winogron Grenache, skoncentrowany przez stosunkowo niskie plony wymuszone przez kamieniste gleby i niewielkie opady deszczu. Być może dlatego, że południowy Rodan jest bramą do Prowansji, krainy drzew oliwnych, cykad, słońca i impresjonistycznych letnich krajobrazów. Wina produkowane w tej uwodzicielskiej okolicy najlepiej piją w znacznie chłodniejszym klimacie. Mogą wydawać się nieodpowiednie, gdy pije się je w miejscu i porze roku, w której są produkowane (chociaż mały udział róż i wytrawnych białych wytwarzanych w południowym Rodanie rozwiązuje ten problem – patrz poniżej). Południowy Rodan jest ważnym terenem łowieckim dla kupców z północnego Rodanu, a znaczna część produkowanych tu win jest wysyłana luzem na północ i sprzedawana z adresem Tain lub Tournon na etykiecie. Niezwykle ważne są tu również winiarnie spółdzielcze. Podczas gdy Côtes du Rhône może pochodzić z rozległego obszaru około 56 000 ha (140 000 akrów) wokół południowego krańca francuskiej doliny Rodanu, Côtes du Rhône-Villagespochodzi z ściśle określonego obszaru, ósmego co do wielkości, na szczególnie odpowiednich terenach na północ i zachód od Châteauneuf-du-Pape. Niektóre wina z Côtes du Rhône są poddawane winifikacji przy użyciu techniki maceracji węglowej Beaujolais, aby uzyskać soczyste, owocowe wina, których żywotność jest krótka, ale coraz większa ich część jest produkowana na kilka lat w butelce i może być bardzo wartościowa. Wśród setek producentów Côtes du Rhône-Villages jest jednak wielu, którzy mają jeszcze większe ambicje w zakresie swoich win, które są zmuszone do rozwoju przez pięć, a czasem i dłużej w butelce. Z maksymalnymi dozwolonymi plonami o dobrą szóstą niższymi niż te dozwolone dla Côtes du Rhône, Côtes du Rhône-Villages jest jedną z najbardziej wartościowych nazw Francji, być może dlatego, że perspektywy awansu są tak oczywiste. Od czasu utworzenia nazwy w 1966 r. pięć z prawie 20 wiosek otrzymało własne nazwy – Beaumes-de-Venise, Gigondas, Rasteau, Vacqueyras i Vinsobres – oraz inne nazwy wsi, które można znaleźć na etykietach, a także zaznaczono na mapie. niektóre naprawdę dobre, często zaniżone wina. Châteauneuf-du-Pape jest najbardziej znanym i najlepszym winem w regionie, a wszystkie inne czerwone i białe produkowane tutaj najwyraźniej wykorzystują je jako swój wzór. Châteauneuf jest najbardziej znany w książkach o winach jako nazwa, w której dozwolonych jest 13 różnych odmian winogron. W praktyce jednak czerwone są wytwarzane głównie z grenache, uzupełniane przez Syrah, Mourvèdre i, w mniejszym stopniu, Cinsault, podczas gdy stosunkowo rzadkie białe są wytwarzane z bardziej zróżnicowanej receptury, w tym Grenache Blanc, Clairette, Bourboulenc i Roussanne.  Red Châteauneuf to duże, mięsiste wino, z dużą ilością alkoholu i ekstraktu, z nieco nieco zadziornym podejściem do pijącego wino. Uważam, że jest to jedna z najbardziej niezawodnych apelacji we Francji i miałam wyjątkowo mało rozczarowań wśród win butelkowanych w ciężkiej butelce z wytłoczonym podpisem. (W rzeczywistości, jeśli istnieje regionalna usterka, jest to, że w niektórych bardzo gorących latach wina mogą być po prostu zbyt alkoholowe, a w szczególnie suchych latach mogą być zbyt taninowe.) Fakt, że tak wiele Châteauneuf spełnia pewien minimalny standard, prawdopodobnie odzwierciedla fakt, że plony muszą być wyjątkowo niskie, a także obowiązkowa selekcja tylko zdrowych, dojrzałych winogron. Istnieją znaczne różnice w sposobie wytwarzania win, ale metody hi-tech są tutaj rzadkością wśród winorośli. W stereotypowej winnicy Châteauneuf występują niskie krzewy winorośli, które walczą o nasłonecznienie między dużymi głazami, czego efektem jest kontynuowanie procesu ocieplenia do późnych godzin nocnych, ale w rzeczywistości wiele z najlepszych winnic znajduje się na znacznie bardziej konwencjonalnym gruncie. White Châteauneuf przestrzega znacznie mniej zasad. Niektóre z nich są nadal bardzo wiotkie i nieapetyczne, a coraz większa ich część ma wystarczająco dużo owoców i kwasowości (zawsze z dużą ilością alkoholu), by zrobić naprawdę ciekawe butelki. Szczególnie interesującym składnikiem może być Roussanne. Châteauneuf ma wielu dobrych i bardzo dobrych producentów, ale Beaucastel, Domaine de la Janasse, Domaine du Pegaü, Rayas, Vieux Télégraphe i Clos des Papes są prawie zawsze znakomici (i druga wytwórnia Rayas Pignan, a nawet jej wytwórnia Côtes du Rhône Ch de Fonsalette są znacznie powyżej średniej). Gigondas to kolejne stosunkowo niezawodne wino, które, jako czerwone i pełne różowe, powstało na wzór Châteauneuf z wyższych, bardziej skalistych terenów. Kosztuje mniej i zwykle smakuje raczej bardziej rustykalnie, co ma swój urok. Wiarygodne nazwy to Domaine la Bouïssière, Château de St-Cosme, Les Pallières i Domaine Les Goubert. Vacqueyras , druga zmodernizowana wioska Côtes-du-Rhône-Village, zwykle nie jest tak gęsta, ale może być bardzo dobra. Z wyjątkiem Châteauneuf, którego przepisy są surowsze niż prawie wszystkie inne we Francji, wszędzie tam, gdzie czerwone wino jest produkowane w południowej Francji, jest też różowe, którego większość pije się lokalnie podczas gorących letnich miesięcy. Grenache i Cinsau z południowego Rodanu, ze stosunkowo cienką skórką i otwartym, owocowym smakiem, nadają się szczególnie do produkcji różowego wina. Zdecydowanie najbardziej znanym różowym południowym Rodanem jest Tavel , wytwarzany na prawym brzegu Rodanu i samo w sobie poważne, historyczne wino. Tak jak Châteauneuf jest najbardziej pozytywną czerwienią we Francji, tak Tavel po drugiej stronie rzeki jest jej najmocniejszym różem. Nie jest to wino do łykania w ogrodzie, ale jako pokaźny zamiennik czerwonego wina w czasie upałów. Schładzanie jest niezbędne. Ch d'Aquéria to jedna z najbardziej znanych posiadłości. Na północ od Tavel, Lirac produkuje znaczne ilości różowego wina bardzo podobnego do Tavel i pełnokrwistego czerwonego wina, a także trochę pełnowartościowego wytrawnego białego. Domaine de la Mordorée to jeden z najlepszych producentów. Południowy Rodan produkuje również słodkie, stosunkowo alkoholowe vin doux naturel, najbardziej znane Muscat de Beaumes-de-Venise . Ta złocista, winogronowa mieszanka soku z najlepszego Muscata z alkoholem powstaje w wiosce Beaumes-de-Venise, obecnie uznawanej za osobną apelację. Wioska Rasteau ma swoją specjalną nazwę dla czerwonego i dębowego brązowego wina doux naturel, które ma znacznie mniej kosmopolityczny smak niż Muscat de Beaumes-de-Venise. (Zwykłe czerwone Rasteau jest interesujące ze względu na ilość uprawianego tam Mourvèdre.) Wielu producentów wytwarza nie tylko, powiedzmy, Châteauneuf, ale także Côtes du Rhône i prawdopodobnie inne wino z jednej z nazwanych winiarskich wiosek wokół Châteauneuf du Pape; z tego powodu nie podzieliliśmy tej listy ulubionych producentów według apelacji. Kilku ulubionych producentów: Barroche, Bastide St Dominique, Beaucastel, Chanssaud, Chaume-Arnaud, Clos des Papes, Clos du Caillou, Clos St-Jean, Cuvée du Vatican, Fortia, Fonsalette, Galet des Papes, Gigognan, Giraud, Gourt de Mautens , Gramenon, Janasse, Marcoux, Montirius, Mordorée, Pegau, Rayas, Roger Perrin, St-Cosme, St-Paul, St-Préfert, Solitude, Tardieu Laurent, Raymond Usseglio, Vaudieu, Vieille Julienne, Vieux Télégraphe. Prawie mostem między Rodanem a Prowansją jest Ventoux , którego winnice leżą na zboczach Mont Ventoux, jednego z niewielu szczytów, które kiedykolwiek zostały pokryte śniegiem na zimę w tym regionie. Dzięki chłodniejszym warunkom na wysokości, czerwone i różowe Grenache są tutaj znacznie jaśniejsze niż większość Côtes du Rhônes, ale mogą być dla nich jeszcze bardziej orzeźwiające. La Vieille Ferme to bardzo udana marka zbudowana na tej apelacji przez rodzinę Perrin z Ch de Beaucastel. Ch Pesquié i Domaine de Fondrèche to dwaj z głównych producentów tutaj. Grignan-les-Adhémar (dawniej Coteaux du Tricastin) smakuje jak dom w połowie drogi między Côtes du Rhône a Ventoux, mimo że w rzeczywistości jest to w rzeczywistości północna enklawa w Côtes du Rhône-Villages. Domaine de Grangeneuve jest wiodącym producentem. Po drugiej stronie Rodanu znajduje się dość podobna nazwa Côtes du Vivarais , gdzie Domaine du Belvezet przewyższa swoich sąsiadów. Costières de Nîmes jest czasami wrzucane do Langwedocji, ale tak naprawdę jest to część południowego Rodanu, a jej wina zwykle smakują jak mieszanka win ze wschodniej Langwedocji i Côtes du Rhone, jak można by się spodziewać patrząc na mapę . Podobała mi się wina de Beck, Grande Cassagne, Mas Neuf, Mourgues du Grès i Ch de Nages. I wreszcie, większa dolina Rodanu ma swoją ciekawą wschodnią placówkę, wokół Die nad rzeką Drôme. Hannibal i jego słonie przywołują nazwy lokalnych win, z których obecnie najbardziej znane są musujące: albo wytrawny Crémant de Die na wzór szampana, albo grapier, pełniejszy Clairette de Die . Tu rządzi spółdzielnia.