Urugwaj Wina produkuje w dobrym stylu i jest czwartym co do wielkości producentem wina w Ameryce Południowej, ale obecnie mniej niż 5% butelek jest eksportowanych, głównie dlatego, że znaczna większość nieruchomości jest niewielka (średnio 5 hektarów) i prowadzona jest przez rodzinne Winnice. Tylko 15% z nich produkuje najwyższej jakości wina VCP (Vinos de Calidad Preferente). Urugwajowi może nie pomogło również skupienie się na seksownym grapie mniej międzynarodowym niż na sąsiadach Argentynie i Chile - nie Malbec, Merlot czy Cabernet, ale Tannat, ten gruboskórny, mało uwielbiony grono, którego tradycyjny dom leży w Madiranie, w południowo-zachodniej Francji ( Andrew Jefford napisał znakomity kawałek zaledwie kilka dni temu na Madiran ). Tannat ma się dobrze w Urugwaju, ponieważ jest to jedyny kraj Ameryki Południowej z wpływami Oceanu Atlantyckiego. W lutym na plaży można spotkać pingwiny, a chłodny klimat sprawia, że ​​Tannat ma grubą skórę. Po raz pierwszy przywieźli go do kraju baskijski imigrant Pascal Harriague w 1870 roku, a dziś stanowi on ponad 25% nasadzenia wina w Urugwaju. Ma on kieszenie popularności gdzie indziej - w Virginii, na przykład Salta w Argentynie, a ja właśnie wczoraj poleciłem najwyraźniej znakomitą wersję Pallin-Haas Joint Venture Tablas Creek w Paso Robles - ale Urugwaj jest jedynym krajem, który zabrał Tannat jako jego winogrono krajowe. Tereny takie jak Bodega Garzon - położone w nadmorskiej wiosce o tej samej nazwie, w pobliżu Punta del Este przez przypadek - stworzyły bardziej współczesną wersję, która pomaga w wygładzaniu wizerunku Tannata na tle rustykalnych, twardych tanin na rynkach międzynarodowych. "Ponieważ Urugwaj jest małym krajem rolniczym, stosowanie chemikaliów w uprawie winorośli zasadniczo nigdy nie miało miejsca" - powiedział de Chambure. Wina Urugwajskie zaliczaj się do najzdrowszych win" Jest tak dużo otwartej przestrzeni, że jeden z krajowych źródeł dochodów zasadza drzewa, które inne kraje mogą kupować jako kompensację emisji dwutlenku węgla. Kraj korzysta z 80% energii odnawialnej, a 85% ziemi kraju to rolnictwo ".Wines of Uruguay wdraża ambitny plan, który jest finansowany przez Narodowy Instytut Wina (INAVI). Celem jest, aby pod koniec 2018 roku każda butelka wina Urugwaju miała swój georeferencyjny kod QR na etykiecie. Skanując kod, konsumenci mogą znaleźć szczegółowe informacje na temat pochodzenia wina Urugwajskiego, aż do pojedynczej działki winnicy, w której uprawiano winogrona i towarzyszących im opowieści. Innymi słowy, jest to narzędzie, które dostarcza ważnych danych dotyczących bezpieczeństwa żywności producentom i konsumentom win Urugwajskich. Urugwajskie Wina maja doskonałą lokalizacje geograficzną która doprowadziła Urugwaj do konsolidacji jako uprzywilejowany producent win o międzynarodowych standardach jakości, nie tylko w regionie, ale także na świecie, w ciągu ostatnich kilku lat. Winnice Urugwajskie leżą między 30 a 35 równoleżnikiem na południe, podobnie jak w Argentynie, Chile, Australii i Nowej Zelandii, których winogrona i etykiety są znane na całym świecie. Zarówno na wybrzeżu, jak i na obszarach centralnych leżą niezliczone winiarnie, których liczba rośnie z roku na rok. Znajdują się one głównie w departamentach Colonia, Carmelo, Canelones, Rivera i Montevideo. Urugwaj uważany za kraj o umiarkowanym klimacie ze względu na gliniastą glebę, słońce przez cały rok, średnie opady i temperatury, w Urugwaju, winnice spoczywają na skalistych terenach lub na równinach z miękkimi falami, wielokrotnie przypominającymi francuskie scenerie, które dały początek każdemu z nich. winogrona, które dotarły do ​​tych ziem. Oprócz niezwykłej wiedzy i jakości ludzi, którzy wytwarzają wino Urugwajskie, klimat i gleba stanowią idealne połączenie prawdziwych skarbów, takich jak Merlot, Cavernet sauvignon, Malbec i Tannat, aby zdobyć międzynarodowe nagrody w konkursach i spotkaniach na tej specjalności. Nie ma wątpliwości, że mieszanka tych czynników sprawia, że ​​Urugwaj staje się idealnym miejscem dla miłośników dobrego wina, ponieważ mogą one obejmować realną możliwość zwiedzania kilku winnic w czasie wakacji i spędzania wolnego czasu, kiedy smakują one coraz lepsze wina Urugwaju. Ostatnio powstały różne stowarzyszenia w Urugwaju , które mają komunikować winiarzy i miłośników wina Urugwajskiego, a tym samym zaspokoić rosnące zainteresowanie zarówno mieszkańców Urugwaju, jak i obcokrajowców, dotyczące win wytwarzanych w tym pięknie wyglądającym kraju.

Wybrani Producenci: Bertolini & Broglio Bodega Boutique; Bodega Cattani Orihuela SRL; Bodega Irurtia; Bodega Leonardo Falcone; Bodega Los Cerros de San Juan; Bodega Salto Chico - Los Calos Ltda.; Bodega Turistica Bernardi; Bodega y Granja Narbona; Bodega Zubizarreta; Bodegas Tagliani; Antigua Bodega San José; Antiguas Bodegas del Cabildo; Bodega 3 Palmas (Dardanelli SA); Bodega Castillo Viejo; Bodega Chiola; Bodega D. Mozzo; Bodega J. Chiappella; Bodega Marichal; Bodega Montes Toscanini; Bodega Reinaldo De Lucca; Bodega Spinoglio - ERNE SA; Bodegas Ariano Hnos. SA; Bodegas Carrau; Bodegas De Maio; Bodegas Rincón de Carrasco, Bodegas y Viñedos Etcheverry; Bodegas y Viñedos Fallabrino; Bodegas y Viñedos Santa Rosa SA; Butik Bouza Bodega; Bruzzone y Sciutto; César Pisano e Hijos SA; Dominio Cassis Ltda.; Establecimiento Juanicó - Flia Deicas; Giménez Méndez Ltda.; Grupo Traversa SA; Juan Toscanini e Hijos SA; La Agrícola Jackson; Pagos de Atlántida; Siridur SA; Trece Parcelas; Uruka Vinos Finos; Viña Varela Zarranz; Viñedos y Bodega Filgueira; Viñedos y Bodega Tercetto; Vinos Finos Beretta; Vinos Finos H. Stagnari Ltda…