Francja – region winiarski najbardziej zróżnicowany, terror na świecie. Francja to połączenie różnorodności klimatycznej i geograficznej sprawia iż w winnicach Francuskich powstają najlepsze wina świata.

Zaczynając od regionów najbardziej rozpoznawalnych. Szampania najbardziej na północ wysunięty winiarski region Francji, graniczy z obszarem, gdzie średnie temperatury nie są wystarczająco wysokie dla dojrzewania winogron. Gdy przesuniemy się w kierunku wybrzeża atlantyckiego , terror z potężnymi ilościami opadów. Charakterystyczny teren o dużej wilgotności sprzyja dla kwasowego szampana. Szczególnie sprzyjający klimat dla winogron panuje w Alzacji, rozchodzi się wzdłuż pasma górskiego Wogezów, tworząc wspaniałą naturalną granicę regionu. Alzacja pełna terenów górzystych cechuje się licznymi zboczami górskimi, gdzie winorośl ma dużo słońca i winogrona stają się przejrzyste, a wilgoć z nad rzecznej równiny wspomaga rozwój grzybów wywołujących szlachetną pleśń, dzięki której powstają najlepsze wina w regionie. Przemieszczając się do Burgundii warto wspomnieć o najbardziej znanej apelacji Chablis, tu winiarze muszą zabezpieczyć się przed przymrozkami, aby zapobiec wymarznięciu winorośli w jednym z najlepszych terror do upraw odmiany Chardonnay. Winogrona Chardonnay rozprzestrzeniły sią na całym świecie, akurat w Burgundii nabierają niezrównanego wyrazu mineralnego, rosnąc na glebach wapienno gliniastych. Oczywiście nie zapominamy o szczepie Pinot Noir który jest sercem Burgundii. Beaujolais kolejny istotny region o specyficznym terror, gdzie dominuje odmiana Gamay która dobrze rozrasta się na granitowych i marglowych glebach na obszarze między szeroką doliną Saony a Monts du Beaujolais, jednak plantatorzy muszą przycinać krzewy, które rozrastają się w nadmiarze. Regiony wysunięte na wschód to Jura i Sabaudia które charakteryzuje górskie położenia. Dni gorące i noce chłodne dobrze sprzyjają dla upraw niektórych niespotykanych gdzie indziej odmian. Region Jury znany jest z Vin Jaune , wina które przez sześć lat pozostaje pod kożuchem utworzonym przez drożdże. Loara – najdłuższa rzeka Francji to pod względem klimatycznym wyróżniający się region winiarski Francji. Obszar łagodny, wilgotny dzięki wpływowi ciepłego Prądu Zatokowego. Dla tego też w regionie muscadet, w okolicy ujścia rzeki do zatoki (Zatoka Biskajska) winogrona często trzeba zbierać wcześnie. W górze rzeki Loary we wschodniej części (Masyw Centralnynasilają) narasta wpływy kontynentalny, a to sprzyja dla szczepów win białych, które pozwalają stroszyć wspaniałe wina. Region Bordeux, a zwłaszcza Medoc, obszar pomiędzy rzeką Gironde i Oceanem Atlantyckim, gdzie umiarkowany klimat decyduje o późnym czasie dojrzewania, a dobra właściwa dla terror żwirowa gleba chroni krzewy przed skutkami nadmiernych opadów. Wpływ Atlantyku sięga części Doliny Rodanu, gdzie powstają dobrze zbudowane i zharmonizowane wina najwyższej klasy. Szczep Syrah, Grenache i Mourvedre odgrywają główną rolę gdzie ciepło, wiatr i suchość to największe zalety dla wymienionych odmian. Region Prowansja ucieleśnienie śródziemnomorskiego stylu życia i bliskość Alp na północ wpływa na wina w równym stopniu jak Morze Śródziemnomorskie od południa. Terror tak wyróżniający się zamienności, pozwala na tworzenie win w różnych stylach, produkowane z licznych odmian winorośli. Korsyka region bliski i zbliżony Włochom, głównie z nasadzeniem szczepów typowo włoskich szczepów. Langwedocja Roussillon leży nad Zatoką Liwą i jest jednym z największych regionów winiarskich świata. Terror nasycony silnym słońcem, wiatry północno zachodnie , bedące gwarancją najlepszego zdrowia winogron.