Wachau Wina Austrii odpowiada fragmentowi doliny Dunaju pomiędzy Melk oraz Krems . Przepięknie malownicza część austriackiego krajobrazu została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego. Region Wachau słynie z niezwykle charakterystycznych win, a krzewy winorośli niektóre z nich rosną na stromych tarasowych zboczach. Od rocznika  Wraz z rocznikiem 2020 wina Wachau produkowane w regionie mogą nosić oznaczenie Wachau DAC . Wybitne winnice Wachau tworzą jedne z najlepszych białych win na świecie o potencjale starzenia przez dziesięciolecia. Wyjątkowe produkowane z winogron Grüner Veltliner i Riesling.

Historia stworzenia jednego z najbardziej fascynujących regionów winiarskich w Austrii jest dość porywająca. W ciągu milionów lat Dunaj wyrzeźbił krętą ścieżkę wśród litego gnejsu i amfibolitu. Krystaliczne skały tarasów rzecznych rozwinęły się w gleby stwarzające doskonałe warunki dla rieslinga . W epokach lodowcowych, w okresie, gdy roślinność była rzadka, pył skalny wiał i osadzał się pod zawietrzną górą, a twarde skały wschodnich zboczy pokrywały się warstwami lessu . Na tej właśnie glebie uprawia się jedne z największych i najbardziej wytrzymałych odmian Grüner Veltliner. Region Wachau przedstawia wspaniałe środowisko winiarskie i formuje ukształtowanie terenu i kamienne ściany tarasów, które zostały zbudowane w średniowieczu pod rządami bawarskich klasztorów, aby umożliwić wykorzystanie najkorzystniejszych zboczy do produkcji wina. Klimat jest tu również dynamiczny , gdzie dwie potężne strefy klimatyczne – zachodni Atlantyk i wschodnia Panonia – ściśle się ze sobą splatają. W grę wchodzą także mikroklimaty, stosunkowo od nachylenia, ekspozycji i ukształtowania terenu poszczególnych winnic, a także obecności ścian i skał zatrzymujących ciepło. Gorące, suche lata i surowe zimy równoważone są przez rozległość wód Dunaju. Chłodne wiatry znad Waldviertel na północy powodują znaczne opadywahania temperatury między dniem a nocą, głównie w miesiącach poprzedzających zbiory . Kontrast pomiędzy chłodniejszą doliną Spitzer Graben na zachodzie i cieplejszą Loibenberg na wschodzie nadaje winogronom wielostronną aromatykę, która wyraża się w winach jako chłodne owoce z okazjonalnymi egzotycznymi akcentami .

Szczególne połączenie gleby, klimatu i kompetencji uprawy winorośli zostało notowane za chronioną nazwę pochodzenia Wachau DAC . Od rocznika 2020 produkowane są wina o regionalnej typowości w trzech kategoriach: Gebietswein (wino regionalne) i Ortswein (wino „wiejskie”), które odzwierciedlają różnorodność Wachau i wyrażają typowość ich pochodzenia . Oprócz Rieslinga i Grüner Veltlinera reprezentują je między innymi Neuburger , Pinot Blanc i Muskateller. Oznaczenie Riedenwein jest jednak zastrzeżoneWina Grüner Veltliner i Riesling , które słyną z wyjątkowego potencjału przechowywania. Niepowszechną cechą wszystkich poziomów wina Wachau DAC jest to, że użyte winogrona muszą być zbierane ręcznie. Od połowy lat 80.stowarzyszenie winiarzy z Wachau „Vinea Wachau ” klasyfikuje białe wytrawne , a w rzadkich przypadkach także różowe  , wina z Wachau na trzy kategorie w zależności od ich naturalnejzawartości alkoholu . Wina pachnące lekkie o zawartości alkoholu do 11,5% nazywane są „ Steinfeder” .” (nazwa pochodzi od pierzastej trawy Stipa pennata). Klasyczną kategorię (11,5–12,5% abv) nazwano „ Federspiel ” (termin używany w sokolnictwie) . Mocne wina Reserve (minimum 12,5% alkoholu) noszą nazwę „ Smaragd ”, nawiązującą do szmaragdowych jaszczurek, które szczególnie lubią bawić się w winnicach Wachau w słoneczne dni.

Kolejną ekscytującą rozrywką jest szukanie dobrych adresów serwujących lokalne jedzenie i wino w historycznych wioskach winiarskich. Wiodących winiarzy i najlepszych restauratorów można spotkać rozsianych po całym regionie Wachau , w Spitz, Weißenkirchen, Joching, Dürnstein i Loiben – żeby wymienić tylko kilka. Warto także przeprawić się przez Dunaj na prawy brzeg.

Odmiany Winogron; Gebietswein: Grüner Veltliner , Riesling , Weissburgunder, Grauburgunder , Chardonnay , Neuburger , Muskateller, Sauvignon Blanc , Traminer , Frühroter Veltliner, Müller-Thurgau, Muskat Ottonel , Roter Veltliner , Gemischter Satz, Pinot Noir , Sankt Laurent , Zweigelt lub cuvées z nich zrobione

Ortswein: Grüner Veltliner , Riesling , Weissburgunder, Grauburgunder , Chardonnay , Neuburger , Muskateller, Sauvignon Blanc lub Traminer

Riedenwein: Grüner Veltliner , Riesling

Początki Ortsweina- Loiben, Dürnstein, Weissenkirchen, Joching, Wösendorf, St. Michael, Spitz, Gut am Steg, Viessling, Elsarn, Mühldorf, Spitzer Graben, Schwallenbach, Willendorf, Groisbach, Aggsbach, Arnsdorf, Rührsdorf, Rossatz, Unterbergern, Mauternbach, Mautern, Baumgarten...