Friuli-Venezia Giulia to włoski region winiarski, który znajduje się w północno-wschodnim krańcu kraju. Wraz z Veneto i Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia obejmuje "Tre Venezie". Ze względu na swoje położenie geograficzne, Friuli-Venezia Giulia ma znaczące wpływy słowiańskie i niemieckie. W pewnym momencie swojej historii była częścią imperium austro-węgierskiego i zawsze zapewniała otwarcie na morze dla narodów Europy Środkowej. Większość winnic Friuli-Wenecja Julijska znajduje się w południowej części regionu, w tym duże regiony winiarskie Collio Goriziano , Colli Orientali del Friuli , Isonzo i Carso . Region Lison- Pramaggiore jest dzielony z Veneto. Mniejsze regiony, takie jak Annia , Aquileia , Grave i Latisana, znajdują się w środkowej i zachodniej części regionu wokół miasta Pordenone . Mniejsze regiony znajdują się na aluwialnych równinach z glebami złożonymi z żwiru i piasku. Wytworzone tutaj wina są lżejsze i mniej eleganckie niż wina Friuli produkowane w głównych południowych regionach winiarskich. W przeciwieństwie do innych regionów Friuli wymagających 100%, A odmian wina w strefach grobów i Aquileia potrzeba tylko 85% w różnych winogron ze strefami Latisana i Annia wymagających 90%. W tych strefach produkuje się więcej czerwonego wina niż w pozostałej części Friuli, gdzie Merlot , Cabernet franc i Cabernet Sauvignon są wiodącymi odmianami. Przy produkcji wina nadal, frizzante i spumante są produkowane z Chardonnay , Pinot bianco , Pinot grigio, Friulanoi Verduzzo. Pod względem produkcji wina podział wynosi 60% win białych i 40% win czerwonych . Białe wina są zazwyczaj owocowe o dobrej kwasowości i zazwyczaj nie są starzone w dębowych beczkach. Pod tym względem białe wina Friuli-Wenecja Julijska często porównywane są do win z Alzacji i Doliny Loary we Francji. Istnieje 30 różnych odmian winogron, w tym wszystkie najbardziej popularne odmiany międzynarodowe (Chardonnay, Merlot i Cabernet Sauvignon). Ponadto szczególnie godne uwagi są dwie lokalne odmiany - Friulano i Verduzzo. Friulano słynie z tworzenia wyrazistych, kwiecistych win. Collio i Colli Orientali del Friuli Południowo-wschodnia prowincja Gorizia jest objeta apelacją DOCs regionu Collio, w szczególności Collio Goriziano. Najlepsze winnice regionu posiadają terror w glebie gliny i piaskowca wokół Comune z Cormons . Region jest zdominowany przez produkcję białego wina. Collio wino jest dobrze dobudowane i bogate używane jako odmiana lub mieszanka Friulano, Ribolla Gialla , Malvasia Istriana , Chardonnay, Pinot bianco, Pinot grigio i Sauvignon blanc . Collio Bianco może również obejmować białe winogrona Müller-Thurgau , Picolit , Riesling , Traminer i Welschriesling, a także biały sok z czerwonych winorośli Cabernet Sauvignon i Pinot nero. Czerwone wino Collio Rosso składa się z mieszanki Merlot, Cabernet franc i Cabernet Sauvignon. Położone na północny zachód od Collio Goriziano, Colli Orientali del Friuli DOC ma podobne gleby winnic i klimat jak region Collio. Odmiany winorośli są również podobne, choć Ribolla Gialla i Picolit odgrywają tutaj większą rolę, podobnie jak lokalny gronowy Verduzzo. Trzy winogrona są używane do produkcji win gatunkowych w ramach Colli Orientali del Friuli DOC. Picolit znany jest przede wszystkim z jakości produkowanego wina deserowego i ma drugie DOCG w Udine. Wina czerwone zawierają formy odmian Merlot, Cabernet franc i Cabernet Sauvignon, a także czerwone wina wytwarzane z lokalnych win Pignolo , Refosco , Refosco dal Peduncolo Rosso , Schioppettino i Tazzelenghe . Region podzielony jest na trzy podstrefy obejmujące Ramandolo na północy i DOCG o tej samej nazwie, a także wino deserowe Verduzzo di Ramandolo . W centrum strefy znajduje się dzielnica Cialla , która produkuje wina wytrawne pod nazwą Cialla Bianco i Cialla Rosso, a także słodkie i wytrawne wina z Picolit i Verduzzo. Inne znaczące wina z tej dzielnicy to Refosco dal Peduncolo Rosso i Cialla Schioppettino. Daleko na południe znajduje się Corno di Rosazzo, mocno obsadzona Ribolla Gialla, która prawdopodobnie pochodzi z winnic tutejszego opactwa ponad 1000 lat temu. Obszar ten znany jest także ze słodkiego odsmaku do słodkiego Rosazzo Picolit i suchego Rosazzo Pignolo. Isonzo and Carso Gulf of Trieste graniczy Wester połowę regionu winiarskiego Carso i południowej części Isonzo. Regiony winiarskie Isonzo i Carso znajdują się w południowo-wschodniej części Friuli-Venezia Giulia graniczącej ze Słowenią. Region Isonzo znajduje się na równinie złoża aluwialnego bezpośrednio na południe od Collio wzdłuż rzeki Isonzo . Najlepsze winnice znajdują się na północnym wschodzie, blisko Cormonów. Regiony win mają przeważnie klimat morski z większą ilością opadów niż w innych regionach Friuli. Region słynie z musującego Pinot bianco, a także wytrawnych białych win wytwarzanych z Chardonnay, Malvasia Istriana i Sauvignon blanc. Inne wina oznaczone Isonzo DOC to wina wytrawne, wytrawne i musujące z Gewürztraminer , Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Franconia , Moscato Giallo, Moscato Rosa , Pinot grigio, Pinot nero, Refosco, Riesling, Schioppettino, Friulano, Verduzzo i Welschriesling. Vendemmia tardiva jest późno wina zbiorów wykonany ze stylem odmiany lub mieszanki Chardonnay, Pinot biano, Friulano i Verduzzo. Położony na południe od strefy Isonzo, w pobliżu miasta Triest , jest strefa Carso . Położona na półwyspie Istria , region winny ma morski klimat, który doskonale nadaje się do produkcji lokalnego Terrano używanego do produkcji czerwonego wina. Wina z tego grona znane są z wysokiej kwasowości i dobrego połączenia z kuchnią słowiańską. Białe wina z Malvasia Istriana są wysoko cenione za ich miód - nuty migdałowe . Inne wina Carso można wytwarzać z następujących winogron; Vitovska , Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot grigio, Sauvignon blanc, Traminer oraz Piccola nera. Ogólnie rzecz biorąc, Friuli-Venezia Giulia ma 11 DOCs i 3 DOCGs. Prawie dwie trzecie (62%) wszystkich produkowanych win pochodzi z oznaczeniem DOC. Do najważniejszych obszarów winiarskich należą Collio Goriziano, Colli Orientali del Friuli, Isonzo i Carso. Najlepsze winnice Friuli-Venezia Giulia rosnące na południowych stokach Alp. Tam mogą zmaksymalizować swoją ekspozycję na światło słoneczne i czerpać korzyści z chłodnej bryzy górskiej. Pomimo obecności "Venezia" w nazwie, Wenecja nie jest częścią Friuli-Venezia Giulia. Zamiast tego stolicą regionu jest Triest. Na północy jest Austria, na wschodzie jest Słowenia, a na południu jest Morze Adriatyckie. Historia Friuli-Venezia Giulia sięga czasów rzymskich, kiedy miasto Aquileia było stolicą regionu. Dziś nadal można zobaczyć ruiny z tego miasta. W czasach bizantyjskich Friuli-Wenecja Julijska była częścią szlaku śródziemnomorskiego przyprawy.