Saint-Émilion to niewielkie miasteczko w południowo-zachodniej Francji, położone na dwóch malowniczych wzgórzach około 35 kilometrów w kierunku wschodnim od Bordeaux. Głównym zajęciem prawie wszystkich jego mieszkańców jest uprawa winorośli oraz produkcja wybornego wina. Historia osadnictwa i uprawy winorośli w tych rejonach sięgają jeszcze czasów starożytnych. Za początek miasta przyjmuje się jednak połowę VIII wieku, kiedy to przybyły z Bretanii mnich Emilian (Emillion) założył tu swoją pustelnię.  Sklasyfikowania win z Saint-Emilion rozpoczęto już w roku 1936, ale dopiero 20 lat póżniej, w 1954, ją zaakceptowano, a oficjalnie INAO zatwierdził ją w 1958 roku. Następnie rewidowano ją w 1969, 1986, 1996 i 2006. Ostatecznie ustalono, że rewidować się ją będzie co 10 lat. W odróżnieniu od klasyfikacji win z Médoc, wina z St-Emilion mają klasyfikację żywą, wymagającą od producentów dużego wysiłku w obliczu konkurencji, aby utrzymać swą pozycję w pierwszej lidze. Obecnie na czele klasyfikacji znajduje się 15 premier Grand Cru Classé, z których Château Ausone i Château Cheval Blanc, dodatkowo poprzedza się literką \”A\” a pozostałe 13 literką \”B\”. 63 chateaux posiada status Grand Cru Classé. Trzeba jednak pamiętać, że w Saint Emilion Grand Cru nie jest stopniem w klasyfikacji, lecz oddzielnym AC. Jego użycie wymaga corocznej zgody odpowiednich władz. Uważa się, że Chateau Ausonne i Chateau Cheval Blanc odpowiadają klasie Grands Cru Classé z Médoc, a te poprzedzone literką \”B\” najlepszym winom 2-emes Grand Cru Classés. Grand Cru Classés w większości mogą uchodzić za odpowiedniki 3e, 4e, 5e Cru Classés lub najlepszych Cru Bourgeois z Médoc. Jednak jakość tych win, głównie \”zwykłych\” Grand Cru Classés, jest zmienna. Klasyfikacji oficjalnej nie należy traktować jako prawdy absolutnej. Zawsze głównym elementem oceny winna być degustacja własna. Saint-Émilion to apelacja i kluczowe miasto winiarskie w dzielnicy Libournais w Bordeaux, ważne zarówno pod względem jakości, jak i ilości. Najczęściej wyszukiwane wino Saint-Émilion w naszej bazie danych to Château Cheval Blanc. Saint-Émilion jest jedną z najbardziej płodnych w regionie Bordeaux , generując ponad 250 000 hl wina z każdego rocznika. Jest również odpowiedzialny za jedne z najbardziej prestiżowych, długowiecznych i drogich win na świecie – zamki Cheval Blanc , Ausone , Angélus , Figeac i Pavie , których wina kosztują setki dolarów za butelkę, wszystkie znajdują się w okolicach Saint -Emilion. Tylko czerwone wino kwalifikuje się do apelacji; w granicach apelacji wytwarza się trochę wytrawnego białego wina, ale musi być oznakowane jako Bordeaux Blanc. Wina Saint-Émilion są wytwarzane głównie z Merlot i Cabernet Franc . Inne tradycyjne odmiany Bordeaux (Cabernet Sauvignon, Carmenere, Petit Verdot i Malbec) są tutaj dozwolone, ale rzadko są wykorzystywane w znaczącym stopniu. Saint-Émilion ma cztery obszary satelitarne: Lussac-Saint-Émilion , Saint-Georges-Saint-Émilion , Puisseguin-Saint-Émilion i Montagne-Saint-Émilion . Obejmują one odrębne, nieco mniejsze obszary bezpośrednio na północny wschód od właściwego Saint-Émilion, a każdy z nich ma swój własny niezależny tytuł apelacji. Saint-Émilion posiada również apelację Grand Cru ( Saint-Émilion Grand Cru ), która nakłada nieco ostrzejsze ograniczenia produkcyjne. Było to przedmiotem wielu krytyki od czasu jego wprowadzenia w 1954 roku, ponieważ ograniczenia są powszechnie uważane za zbyt luźne, aby uzasadnić użycie tytułu Grand Cru, a każdego roku wytwarza się dwa razy więcej wina Saint-Émilion Grand Cru niż zwykłe Saint-Emilion. Na szczęście system klasyfikacji wina Saint-Émilion wykonuje zadanie oznaczania najlepszych win w regionie. Działa to w dużej mierze tak samo jak klasyfikacje Médoc, Graves i Sauternes, ale z jedną istotną różnicą: jest okresowo przeglądane, aby było aktualne i istotne. Po raz pierwszy została sporządzona w 1955 r., a (po kontrowersyjnym przeglądzie w 2006 r.) została ostatnio zaktualizowana w 2012 r. Aby uzyskać więcej informacji, zob.: Klasyfikacja win

Saint-Émilion.