Monterey USA to region Wina leżący dalej na południe od Santa Cruz i Monterey Bay. Jest to stosunkowo młody region winiarski, ponieważ na skalę komercyjną zaczęto tu robić wina dopiero w drugiej połowie XX w. Obszar dzieli się na trzy strefy: w pobliżu Gór Santa Lucia, w Dolinie Salinas oraz u podnóży Gór Gabilan. Salinas Valley (Dolina Salinas) to koń pociągowy tutejszego winiarstwa – większość winnic mieści się tu w dolinie rzeki Salinas. Chłodne wiatry znad Monterey Bay dają dobre warunki do uprawy odmian lubiących chłodniejsze powietrze, takich jak pinot noir, chardonnay, riesling czy sauvignon blanc. W górach Santa Lucia na wybrzeżu ważniejszym czynnikiem jest wysokość niż bliskość oceanu- powstaje tu sporo czerwonych win skoncentrowanych i treściwych, dzięki dużym różnicom temperatur dobowych. Arroyo Seco AVA w Salinas Valley i krainą słynną dzięki swoim białym winom o świeżej dobrej kwasowości i tropikalnej owocowości. Słynie też z niedużych winiarni, niemal butikowych, jak na amerykańskie warunki, posiadłości. Świetnie udaje się tu chardonnay i riesling. Carmel AVA to z kolei apelacja odpowiedzialna za jedne z lepszych Cabernet Sauvignon w całej Kalifornii. Ponadto uprawia się tu merlot i produkuje dobre mieszanki w stylu bordoskim.

W Chalone AVA, który leży w regionie Monterey oraz San Benito, dumą regionu jest zdecydowanie Pinot Noir i Chardonnay. Wybrani producenci Wina Monterey USA ; Bargetto Winery of Cannery Row, Carmel Ridge Winery Tasting Room, Pierce Ranch Vineyards, Ventana Vineyards, Folktale Winery & Vineyards, MONTEREY WINERIES TOUR, The Wine Experience, De Tierra Vineyards, Rapazzini Winery, Scheid Vineyards Tasting Room, Dawns Dream Winery…

Zobacz Wina USA: https://www.wina-bachus.pl/?wina-amerykanskie-usa,45