Conca de Barbera Catalonia

La Conca de Barbera to południowy kataloński region o powierzchni 649 km². Jego warunki naturalne wraz z historią i tradycjami sprawiają, że jest to uprzywilejowany obszar uprawy winorośli i produkcji doskonałych win. Chroniona od morza górami, nazwa ta jest tradycyjnie znana ze swoich białych win. Znajduje się w południowej części Katalonii, pomiędzy prowincjami Tarragona i Lleida oraz w dorzeczu rzek Francolí i Anguera. Produkcja wina została wprowadzona przez starożytnych Rzymian, ale do czasu panowania Maurów na Półwyspie Iberyjskim prawie zniknęła z obszaru Conca de Barberà. Podobnie jak w wielu innych regionach produkcji wina, produkcja wina rozpoczęła się ponownie dzięki wpływom klasztorów powstałych w średniowieczu , w tym przypadku Klasztor Santa Maria de Poblet , w pobliżu Montblanc, który był wtedy trzecim co do wielkości miastem Katalonii. W XII wieku byli to zarówno Templariusze, jak i mnisi z Pobletpracował w winnicach. Wino zostało wyprodukowane w podziemiach klasztoru i można je dziś odwiedzić. Okres od końca XVIII wieku do połowy XIX wieku był okresem ekspansji tego obszaru. Wina i napoje spirytusowe były eksportowane do Europy Północnej i obu Ameryk, a winogrona stały się dominującą ploną. W tym okresie zbudowano tarasy na zboczach gór, aby w jak największym stopniu powiększyć obszar winorośli. Linia kolejowa łącząca Montblanc z Reus na wybrzeżu została zbudowana w celu szybszego i sprawniejszego transportu wina. Pojawienie się wirusa filoksery pod koniec XIX wieku oznaczało koniec tego okresu boomu, ponieważ większość winnic została zdewastowana. Jednak powrót był spektakularny. Obszar Conca de Barberà był pierwszym w Katalonii, a w pozostałej części Hiszpanii powstał spółdzielnie rolnicze oparte na uprawie winorośli i produkcji wina. Tak więc w 1894 r. Plantatorzy winogron z Barberà założyli syndykat do zbiorowej produkcji wina. Pod kierownictwem Joan Espulgas (winiarza, który nauczył się walczyć z wirusem filoksery we Francji ) syndykat podjął się projektu przesadzenia wszystkich winnic w obszarze Conca, poprzez szczepienie na odpornej na filokserę podkładce New World . Sukces nastąpił, aw 1903 roku powstała pierwsza winiarnia spółdzielcza w Hiszpanii w miejscowości Barberà. Conca de Barberà uzyskał oficjalny status DO w 1985 roku. Większość winnic znajduje się wokół historycznego miasta Montblanc , a DO obejmuje w sumie 14 gmin na północy prowincji Tarragona: Barberà de la Conca , Blancafort , Conesa , LEspluga de Francolí , Forès , Montblanc, Pira , Rocafort de Queralt , Sarral , Senan , Solivella , Vallclara , Vilaverd i Vimbodí i Poblet .Winnice są sadzone w dolinach rzek Francolí i Anguera i są otoczone i chronione przez łańcuchy górskie: Serra de Montclar , góra Codony i Serra de Comalats na północy, Serra de Miramar i Cogulló na wschodzie, Serra de Prades na południu i Serra del Tallat i Serra de Vilobí na zachodzie. Ziemia jest głównie płaska lub lekko falista na wysokości od 350 do 600 m nad poziomem morza. Większość winorośli jest na glebach o ciemnym wapnie, dość luźnych i ubogich w materię organiczną. U podnóża wzgórza Sierra de Prades można znaleźć łupki. Klimat jest umiarkowany śródziemnomorski, z gorącym latem i mroźnymi zimami. Średnia roczna temperatura wynosi 14 ° C, latem maksimum 35 ° C, a zimą -6 ° C. Istnieje ryzyko mrozu wiosną dla winnic na najwyższych wysokościach. Opady występują głównie jesienią, a średnia roczna wynosi około 500 mm. Pasma górskie chronią obszar przed wiatrem, podczas gdy na dużej wysokości lata nie są zbyt gorące. Wilgotność jest nieco wyższa niż w sąsiednich DO. Winorośl otrzymuje około 2500 godzin światła słonecznego rocznie. Tradycyjnymi używanymi winogronami są Macabeo i Parellada do produkcji białych win i cava oraz Garnacha , Trepat i Tempranillo (znane lokalnie jako Ull de Llebre ) dla win czerwonych. Jednakże Rada Regulacyjna DO zezwoliła również na niektóre odmiany zagraniczne: Cabernet Sauvignon , Merlot , Pinot noir , Syrah i Chardonnay . Białe odmiany stanowią około dwóch trzecich zasadzonych winorośli. Starsze winorośle są sadzone jako niskie krzewy ( en vaso ), a ostatnio sadzone są na kratach ( en espaldera ) w celu zwiększenia produkcji. Gęstość obsadzenia wynosi około 2000 - 2500 winorośli na hektar, chociaż maksymalna dopuszczalna gęstość wynosi 4500 winorośli / ha. W Conca de Barberà produkowane są cztery rodzaje wina: białe wino ze szczepu za pomocą winogron Parellada, różne mieszanki białych i czerwonych oraz róż. Rosé są produkowane przy użyciu rodzimej gron odmiany Trepat. Białe wina stanowią około dwie trzecie całej produkcji wina.