Apalta to region w dolinie Colchagua w Chile, który koncentruje się na produkcji czerwonego wina o wysokiej jakości. Wina Apalta są bardzo poszukiwane i najczęściej produkowane są z klasycznych odmian Cabernet Sauvignon , Carmenère i Syrah . Inne odmiany czerwonych winogron Rhône i Bordeaux, takie jak Merlot , Petit Verdot i Mourvèdre, odgrywają role uzupełnienia służące do kupaży w celu uzyskanie wyszukanego, nieszablonowego smaku wina. W dolinie znajdują się jedni z najbardziej znanych producentów w kraju, w tym Montes, Casa Lapostolle (należący do rodziny Marnier Lapostolle z Grand Marnier) Carmen, Vina Ventisquero. Sztandarowe wina, takie jak Montes Folly Syrah, Montes Alpha M, Cuvée Alexandre Casa Lapostolle, Vina Ventisquero Pangea Syrah, Clos Apalta, Terrunyo Carmenere, Carmen Gran Reserva Carmenere, należą do najbardziej imponujących win produkowanych w Ameryce Południowej. Dolina Apalta ukształtowana w kształcie podkowy znajduje się na północ od miasta Santa Cruz w prowincji Colchagua. Jest wciśnięty między przybrzeżne wzgórza na zachodzie, a na wschodzie rzekę Tinguiririca, dopływ Andyjskiej rzeki Rapel. Winnice znajdują się na dnie doliny i rozciągają się po okolicznych wzgórzach, aby wykorzystać dominujące światło słoneczne. Klimat śródziemnomorski w dolinie dobrze nadaje się do produkcji wysokiej jakości winogron, a pobliski Ocean Spokojny - z jego zimnym prądem Humboldta - zapewnia łagodzący wpływ na temperaturę. Dni są rozgrzane przez jasne słońce, a następnie temperatury znacznie spadają z dnia na dzień, chłodzone wiatrem z oceanu. Ta dobowa zmiana temperatury pozwala winogronom odpocząć przez noc od dojrzewania, wydłużając okres wegetacji i pozwalając jagodom na dojrzewanie i kwasowość w zrównoważonej mierze. Aluwialne gleby Apalty składają się z gliny piaszczystej i gliniastej, z bardziej granitowymi glebami na zboczach. Gleby w Apalta o niskiej wydajności doskonale nadają się do uprawy winorośli i nadają regionowi nazwę - Apalta czyli „słabe gleby” w lokalnym dialekcie. Brak wody i składników odżywczych w glebie oznacza, że ​​winorośle muszą ciężej pracować, aby przetrwać, a co za tym idzie, produkować winogrona lepszej jakości o wyższej koncentracji smaku. Powstałe wina są w pełni aromatyzowane, z dobrymi taninami i doskonałą strukturą. Region Apalta Valley Colchagua Chile jest uznawany jako jeden z najkorzystniejszych terenów do produkcji win wysokiej jakości.