Chablis region winiarski Burgundii - Chablis i Premier Cru Vaulorent.

Chablis to najdalej wysunięty na północ region Wina Burgundii we Francji . Chablis Appellation dorigine controle jest zobowiązany do używania wyłącznie winogron Chardonnay. Winorośl wokół miasta Chablis tworzy wytrawne białe wino znane z czystości jego aromatu i smaku. W porównaniu z białymi winami z reszty Burgundii, wino Chablis ma zazwyczaj znacznie mniejszy wpływ dębu . Większość podstawowych Chablis jest odkrytych i winifikowanych w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Chablis Appellation dOrigine Contrôlée zostały ustalone w styczniu 1938 r. , a młodsza nazwa Petit Chablis w styczniu 1944 r. Wszystkie winnice w Chablis objęte są czterema apelacjami o różnych poziomach klasyfikacji , odzwierciedlającymi wszystkie - istotne różnice w glebie i nachyleniu w tym rejonie północnym. Na szczycie klasyfikacji znajduje się siedem winnic Grand Cru, które znajdują się na jednym wzgórzu w pobliżu miasta Chablis. Drugą jakością są winnice Premier Cru, których było 40 na przełomie XX i XXI wieku, zajmując powierzchnię 1,853 akrów (750 ha). Apelacja AOC Chablis jest największą apelacją w regionie i charakteryzuje się największą zmiennością między producentami a rocznikami. Na końcu klasyfikacji znajduje się "Petit Chablis", w apelacji Petit Chablis. Wszystkie Chablis powstaje w 100% z winogron Chardonnay. Winiarze Chablis chcą podkreślić terroir gleby wapiennej i chłodniejszego klimatu, które pomagają utrzymać wysoką kwasowość . Wina Chablis charakteryzują się zielonkawożółtym kolorem i wyrazistością. Kwaskowatość podobna do jabłka , jest znakiem towarowym wina i może być zauważalna w bukiecie. Kwasowość może łagodzić z wiekiem, a Chablis to jedne z najdłuższych żywych przykładów Chardonnay.

Czterostopniowa klasyfikacja Chablis najlepiej dowodzi znaczenia południowych stoków na półkuli północne: Wina Grand Cru oferują zawsze bogatszy smak niż Premier Cru, Premier Cru niż zwykłe Chablis, a Petit Chablis uznawane za najsłabsze.

Wszystkie Grands Gru zgrupowane są w jednym bloku i zorientowane ku południowi i zachodowi, w kierunku wioski i rzeki. Każde z siedmiu Grands Crus ma własny styl. Grand Cru Chablis musi leżakować najlepiej przez całą dekadę.Najbardziej znane jest Les Clos zuwagi na długowieczność win i najlepszym smakiem. Dobre roczniki Les Clos potrafią mieć aromaty zbliżone do Soternes. Obecnie Chablis produkuje się z nastawieniem na eksport. Winnice wykupywane sa przez spółdzielnie jedna z największych jest La Chablisienne wytwarza dziś prawie jedną czwartą całego wina produkowanego w Chablis. Wina Chablis mogą zostać przyćmione przez Wina z Nowego Świata to wina produkowane poza tradycyjnymi obszarami upraw winorośli w Europie i na Bliskim Wschodzie, w szczególności z Argentyny , Australii , Chile , Nowej Zelandii , RPA i Stanów Zjednoczonych. Poziom i jakość win z szczepów Chardonnya mocno konkuruje z winami Chablis najwyższej klasy. Wybrani producenci Chablis: