Wyspa Skye to region produkujący whisky Talisker na wyspach Inner Hebrides w zachodniej Szkocji. Skalisty, chropowaty krajobraz pinakli i wysokich klifów znajduje odzwierciedlenie w intensywnym profilu smakowym jednej whisky wyspy, Talisker. Podobny do Islay w pełnym ciele i torfowym profilu, Talisker ma delikatny pikanterię, której nie można znaleźć w słodzie z bardziej południowych wysp. Wyspa Skye o powierzchni 640 mil kwadratowych (1650 km kw.) Jest największą z wysp Wewnętrznego Hebrydu i jest oddalona od zachodniego wybrzeża Szkocji o zaledwie kilkaset metrów. Wspaniałe wzgórza Cuillin prowadzą przez środek wyspy, a linia brzegowa charakteryzuje się rozrostem półwyspów i wlotów. Wyspa Skye ma delikatny klimat morski, moderowany przez strumień Zatoki Północnoatlantyckiej, który prowadzi ciepłe wody na zachodnim wybrzeżu Szkocji z bardziej południowych obszarów Oceanu Atlantyckiego. Dlatego też, temperatury na wyspie Skay są cieplejsze niż te zwykle związane z północną szerokością geograficzną, a roczne opady są duże. Klimat na Wyspa Skye jest chłodny i wilgotny, pozwalając dojrzewającym whisky starzeć się powoli i równomiernie oraz przyjmować cechy charakterystyczne z oceanu. Taliskey jest jedyną destylarnią wyspy można którą można znaleźć na zachodnim wybrzeżu wyspy nad Loch Harport, gdzie woda ze źródeł w pobliskich wzgórzach jest obfita do destylacji. Wzgórza te, zbudowane z wulkanicznego bazaltu, dostarczają wysokiej jakości wody do produkcji whisky, a niektórzy miłośnicy sugerują nawet, że skała wulkaniczna ma tutaj wyraźny wpływ na smaki i aromaty w whisky. Dzięki niepowtarzalnym cechom wyspy Skay Talisker ma tak rozpoznawalny i niezwykły profil smaku (dymny, morski, torfowy słodycz), który jest naprawdę nieporównywalny z żadnym innym single malt. Wyizolowane i romantyczne położenie gorzelni na smaganym wiatrem wybrzeżu wyspy Skye również przyczynia się do jej kultowego statusu.