Bardolino - obszar produkcji wina w Bardolino jest jednym z najbardziej fascynujących obszarów we Włoszech, z jego złożonością wykonaną przez jezioro Garda, największe jezioro we Włoszech, otaczające go wzgórza i zmiany dokonane przez mężczyzn w ponad 30 000 lat ludzkich osad. Duża masa wody jeziora pomaga stworzyć rodzaj śródziemnomorskiego klimatu, w którym oliwka, cytryna, palmy i oczywiście winorośl może się rozwijać. Wycieczka winiarska Bardolino oferuje również możliwość zwiedzenia jeziora Garda z zapierającymi dech w piersiach obszarami lądowymi, zamkami w średnim wieku (Lazise, ​​Bardolino, Torri del Benaco), renesansowymi willami (Punta San Vigilio), romańskimi zakrętami parafialnymi (San Severo), olejami młyny i wiele więcej. Bardolino to lekkie czerwone wino wytwarzane na wschodnim brzegu jeziora Garda, w regionie Veneto w północno-wschodnich Włoszech. Jego tytuł DOC przyznano w 1968 roku. Podobnie jak jego bardziej znany sąsiad, Valpolicella, Bardolino jest zrobiony z mieszanki Corvina i Rondinella . Ta pierwsza stanowi 35-65% dowolnego wina Bardolino lub Bardolino Classico, struktura wnosząca wkład, waga i aromat wiśni; Rondinella jest odpowiedzialna za charakterystyczny i apetycznie świeży, herby. Dozwolony jest również dodatek do 20% Molinara . Zmiany w restrykcjach DOC Bardolino i jego doskonałego wina DOCG Bardolino Superiore oznaczały, że Barbera , Sangiovese , Marzemino , Merlot i Cabernet Sauvignon może być również stosowany w mieszance (ograniczony do łącznego maksimum 20%).

Chociaż Corvina jest powszechnie uznawana za najwyższej winogron w Bardolino i zachodniej Veneto szerzej, jego supremacja została zakwestionowana w 1970 i 1980 roku przez wysokie plony Molinara. Na szczęście potencjał Corvina nigdy nie został zapomniany i nadal dostarcza ciału i kolorom wina Bardolino. Wina Bardolino (i rzeczywiście Valpolicella) były przez wiele lat przedmiotem wielu porównań z Beaujolais , szczególnie gdy świeże, młode Bardolino Novello zostało wprowadzone w 1987 r. Jako odpowiedź na secesyjne wina Beaujolais . Wiele innych włoskich DOC zaczęło również produkować wina z tej kolekcji. Winnice Bardolino znajdują się na wschodnim brzegu jeziora Garda, u podnóża Alp, które ciągną się aż do Trentino-Alto Adige . Klimat tutaj jest zrozumiały, świeży, z bryzą jeziora i chłodnym górskim powietrzem wiejącym przez obszar odpowiednio od strony zachodniej i północnej. Jezioro nieznacznie łagodzi zmiany temperatury i odbija jasne północne włoskie światło słoneczne na bardziej wyniesione winnice, pomagając im osiągnąć pełną dojrzałość fenolową w trakcie sezonu wegetacyjnego . Ta kombinacja chłodnych temperatur i jasnego słońca jest odpowiedzialna za podkreślenie jasnych, owocowych właściwości win Bardolino. Podobnie jak w Chianti i Valpolicella, strefa uprawy winorośli wcześniej usankcjonowana winami Bardolino została dramatycznie rozszerzona w latach 60. i 70. XX wieku. Wpływ ten był mniej oczywisty niż w Valpolicella, gdzie teren jest bardziej jednorodny, a lokalizacja winnic jest ważniejsza. Kluczowym trendem obserwowanym w Bardolino jest to, że gleby są bogatsze na południu niż na północy, co prowadzi do wyższych plonów i odpowiedniego spadku jakości. Wina produkowane w oryginalnych, tradycyjnych obszarach winnic, w pobliżu samego miasteczka nad jeziorem Bardolino, są oznaczone jako Bardolino Classico. Nieco mocniejsze, mocniejsze wina Bardolino Superiore uzyskały niezależny status DOCG w 2001 r. I obecnie są sprzedawane jako Bardolino Superiore .