"Vinho Verde" (Zielone Wina) Region winiarski jest największym regionem w Portugalii, a jego 34 000 hektarów rozciąga się wzdłuż wybrzeża dobrze położonego geograficznie, bogatego w zasoby wodne, z łagodnymi temperaturami i obfitymi deszczami, które stworzyły jednorodną i głównie granitową gleby żyzne i o wysokiej kwasowości, doskonałe do produkcji win białych. Wizerunek marki tego regionu to odmiana Alvarinho. Rażąca typowość i oryginalność wynikają przede wszystkim ze specyfiki autochtonicznych odmian regionu i sposobu, w jaki są uprawiane. Z tych wszystkich czynników wynika naturalne, lekkie, orzeźwiające i aromatyczne wino, różniące się od wszystkich innych na świecie. Kwestie naturalne, mikroklimaty, typy win, odmiany winorośli i sposoby ich uprawy doprowadziły do ​​podziału Demarkowanego Regionu Zielonego Wina w dziewięciu podregionach: Amarante, Ave, Baião, Basto, Cávado, Lima, Monção e Melgaço, Paiva i Sousa . Dominującymi białymi odmianami są Alvarinho, Arinto (Pedernã), Azal, Loureiro, Avesso i Trajadura, natomiast w odmianach czerwonych dominują Borraçal, Espadeiro, Brancelho e Vinhão. VINHO VERDE Region jest wytyczony od 1908 roku i znajduje się w skrajnej północnej części Portugalii, ograniczony na północ przez rzekę Minho, rozprzestrzenia się wzdłuż wybrzeża Atlantyku do miasta Porto, a na południe do brzegów rzeki Vouga. Od 1999 roku region produkuje wina musujące wysokiej jakości i prezentuje się jako jedno z najbardziej obiecujących miejsc do produkcji najlepszych win musujących.