Priorat kraina niezwykłych win, dzikim którym zyska na rozgłosie. Terror Priorat otoczony kamienistymi wzgórzami i zboczami pełnymi nasadzeni winorośli. Klimat śródziemnomorski nabiera tutaj bardzo wyraźnych cech kontynentalnego. Pora letnia w D.O.Q. Priorat jest bardzo długa, upalna i sucha, dodatkowo zimą zdarzają się przymrozki. Winnice, zlokalizowane na wysokości 100-700 m n.p.m. położone są na powulkanicznych, czarnych, gliniastych podłożach zawierających czerwono-czarny łupkowy żwir z zawartością miki. Priorat uznany regionem dla odważnych winiarzy zachwyca urodzajemgleby wzbogaconej w łupki wapienne i duze ilosci zelaza w glebie. Strome pokryte czrnym łupiem zbocza potrzebują najleprzych winirzy aby móc wydobyć terror to co ziemianam fferuje najlepszego. Obecnie Priorat jest uznawany za najlepszy terror do produkcji wina w Hiszpanii, efekty trudu i cięzkiej pracy dają najwspanialsze i najdroższe wina w Hiszpanii. Legendarne wino L’Ermita od Álvaro Palaciosa kosztuje ponad 1000 euro. Największym skarbem Priorat jest Licorella pełna czarnych łupek, skał gdzie winorośl musi drążyć pomiedy minerałami ziemi i przekazać całe dobro w owocu. Najwybitniejsze wina które rozsławiły terror: Wino L’Obaga z Vinícola del Priorat; Wino Nita od Meritxell Palleja; Wino Les Crestes z winnicy Mais Doix; Wino Samsara Priorat Coca y Fito; Wino Genium Celler; Wino Llicorella Classic.