Porto miasto położone w północnej części Portugalii, nad Oceanem Atlantyckim, u ujścia rzeki Duero. Region Porto Wina Douro to najstarszy region winiarski na świecie. Demarkated Wine Region w Douro sięga 1756 roku i został ustanowiony za panowania króla José I przez jego ministra Marquesa de Pombal. Region rozciąga się wzdłuż osi rzeki Douro, z winnicą, która zajmuje ponad 40000 hektarów, podzielona na 3 subregiony: Douro Superior , rozciągający się od granicy Portugalii i Hiszpanii, przez Alto Corgo, serce Douro, gdzie wiele z najlepszych win są produkowane, do około 90 km (56 mil) odległość od miasta Porto, Baixo Corgo. Górzysty region ten jest chroniony przed wpływami atlantyckimi przez góry Marao. Pogoda jest zwykle sucha, z chłodnymi zimami i wyjątkowo gorącym latem, przynosząc unikalne cechy tej glebie, które są korzystne dla długowieczności winnic i dostarczają bardziej skoncentrowanych moszczy w cukrze i kolorze. To właśnie w Douro narodziły się Wina Porto, główny ambasador portugalskich win, ale w ostatnich dziesięcioleciach doceniono wina stołowe z Douro, zyskując ogólnoświatowy rozgłos. Odmiany winorośli uprawiane w tym regionie słyną z świeckości. Niektóre odmiany pochodzą ze średniowiecza. Najlepsze do produkcji wina porto to: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Aragonez (w regionie o nazwie Tinta Roriz) i Tinto Cão, są też inne odmiany niezwykle ważne w regionie, takie jak Tinta Amarela (Trincadeira) i Souzão. Produkcja białych win jest zasadniczo wspierana przez plantację odmian Malvasia Fina, Gouveio, Rabigato e Viosinho. Do produkcji Moscatel uprawiana jest Moscatel Galego. Nazwa "wino portowe" jest tłumaczona faktem, że wino jest przechowywane i sprzedawane z portu znajdującego się między Porto a Vila Nova de Gaia, wino spływało rzeką w typowych "rabelo" i było przebywał w magazynach Vila Nova de Gaia, ponieważ region ten wykazuje niewielkie wahania temperatury przez cały rok. Zobacz Wina: