Tokaj-Hegyalja -  Region winiarski Tokaj znajduje się w północno-wschodnich Węgrzech, u podnóża wzgórz Zemplén, 5794 ha. Umiarkowany klimat kontynentalny, umiarkowany nad dwiema rzekami regionu, Cisą i Bodrog. Dużą rolę odgrywa również lokalny mikroklimat.  Panuje tam bardzo wszechstronne podłoże wulkaniczne, ryolit, tuf riolitowy, andezyt, zeolit, hydrokwarcyt, w połączeniu z wapieniem, lessem, brunatną glebą leśną, gliną.

Wytwarzane są tam doskonałe wina strukturalne, o wysokiej, żywej kwasowości, wyższym poziomie alkoholu i pełniejszym body. Smak charakterystyczny jest bardzo złożony, dojrzałe owoce pestkowe (brzoskwinia, nektarynka, morela) soczyste biało-żółte jabłko, pigwa, biały kwiat, miód, migdał, kasztan, stalowy, kamienisty, słona mineralność i słodkie przyprawy, posmaki orzechowe ze względu na powszechne praktyka starzenia dębu. Ogromny potencjał dojrzewania, 5-15 lat pod względem wysokiej jakości, dębowych win.