Rioja region położony w dolinie rzeki Ebro. Terror, na którym uprawia się wina, to dla Rioja Alta - 26.855 ha, Rioja Baja - 12.372 ha, Rioja Alavesa - 20.994 ha. Wina wyprodukowane zgodnie z normami określa się jako Denominacion de Origen Calificada "Rioja" Wina Rioja są charakteryzowane poprzez apelacje, w których, różne typy winogron, są dobierane w ramach dokładnego procesu selekcji gron w kilku podstrefach. Odmienne warunki glebowe i klimatyczne prowadzą do klasyfikacji produkcji wina na wspomniane podstrefy: Rioja Alta, Rioja Baja i Rioja Alavesa.

Rioja Alta jest położona w północnej części strefy La Rioja, sięgając od Logrono (384 m.n.p.m) do granic z Alavą na północnym i wschodzie, a na zachodzie do Burgos. Najważniejsze miasto winiarskie w regionie to Haro (479 m.n.p.m) a gleby to kreda i iły. Klimatem rządzi Atlantyk, ale dzięki skalistym osłonom Sierra de Cantabria winorośl ma doskonałe warunki rozwoju, chociaż w tej podstrefie zbiera się ją najpóźniej to jest aż w październiku, podczas gdy we wschodnim Alfaro kilka tygodni wcześniej. Najlepiej w tej części udaje się Garnacha oraz Tempranillo. Ponadto Mazuelo czyli Carignan.

Rioja Alavesa jest położona w południowej części prowincji Alava, pomiędzy północną granicą La Rioja a wzgórzami Sierra de Kantabria. Stolicą tego okręgu jest Laguardia ( 635 m.n.p.m). Bogate w żelazo i kredę wapienne gleby i najzimniejszy klimat w Rioja sprzyjają uprawom Tempranillo.

Rioja Baja rozciąga się na południowy-wschód od Logrono aż do miasta Al faro (301 m.n.p.m.). Na piaszczystych i wapiennych podłożach, w śródziemnomorskim klimacie, królestwo swoje odnalazł szczep Garnacha, chociaż uprawia się tu również pozostałe regionalne szczepy.

Odmiany gron czerwone - Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano; białe - Viura, Malvasia, Garnacha Blanca.

Podział ze względu na proces dojrzewania

Młode wino, w jego pierwszym lub drugim roku, charakteryzujące się jeszcze swą początkową świeżością i zapachem owoców.

Crianza - wino co najmniej trzyletnie, które spędziło co najmniej rok czasu w beczce i kilka miesięcy w butelce. Dla win białych minimalnym okresem dojrzewania w beczce jest okres 6 miesięcy.

Reserva - wybrane wina z najlepszych roczników, które stosownie do swej potencjalnej wspaniałości dojrzewały przez 3 lata, z czego co najmniej przez rok w dębowej beczce. W przypadku win białych okres dojrzewania wynosi 2 lata, z czego co najmniej 6 miesięcy w dębowej beczce.

Gran Reserva - wybrane wina z wyjątkowych roczników, które spędziły co najmniej 2 lata w dębowej beczce i 3 lata w butelce. Dla białych win okres dojrzewania.

Zobacz wina: