Emilia-Romagna, położona w północnych Włoszech, który obejmuje rozległy obszar, który był niegdyś dwoma odrębnymi regionami. Obecnie jest jedynym włoskim regionem winiarskim, zarówno na wschodnim, jak i zachodnim wybrzeżu. Emilia-Romagna ma prawie 150 mil szerokości, rozciągając się niemal na cały obszar północnego półwyspu włoskiego. Na południu jest Toskania, na północy są Lombardia i Wenecja Euganejska, a na wschodzie jest Morze Adriatyckie. Stolicą regionu jest Bolonia, a inne miasta w regionie Emilia-Romagna to Modena, Parma i Ferrara. W regionie Emilia Romagna są wyraźnie różne klimaty i gleby, od wzgórz Emilii na zachodzie, pod wpływem Apeninów, po równiny Romagny na wschód od Modeny i Bolonii. Uprawa winorośli rozpoczęła się tutaj w VII wieku, kiedy winorośl została wprowadzona przez lud Etrusków. Trudno jest scharakteryzować wina z tego regionu, z wyjątkiem tego, że region jest wyjątkowy pod względem różnorodności. Pomimo swojej wielkości, Emilia-Romagna ma tylko 2 strefy DOCG: Albana di Romagna i Colli Bolognese Classico Pignoletto. W sumie 15% win regionu pochodzi z ponad 20 różnych stref DOC, z których każda jest oznaczona innym rodzajem terroiru. Rzeka Po płynie z zachodu na wschód, a kluczowe cechy geograficzne i topograficzne obejmują pagórki, równiny przybrzeżne i Apeniny.Najczęściej uprawiane odmian winogron z Emilii-Romagny należą Malvasia, Lambrusco, Trebbiano, Barbera, Bonarda i Sangiovese. Istnieje 5 różnych stref DOC Lambrusco (w tym Modena i Reggiano), a Lambrusco - często używane do produkcji stosunkowo tanich, słodkich i owocowych win (zarówno regularnych, jak i musujących) - jest prawdopodobnie jednym z najbardziej znanych win z tego regionu. Lambrusco łączy się szczególnie dobrze z serami regionu. Produkcja wina w Emilii-Romagna dzieli się na połowę między białe wina i czerwone wina. Najbardziej znanym winem Emilii jest Lambrusco , niezrozumiana delikatna czerwień, której najlepsze przykłady rzadko można spotkać za granicą. W swoim ojczystym regionie cieszy się jako wino wytrawne, które jest wyjątkowe w lokalnej kuchni, podczas gdy eksportowane wina są zwykle suche i słodkie, a brak im charakterystycznego "prawdziwego" Lambrusco, które Emilianie utrzymują dla siebie. . Taki był międzynarodowy popyt na Lambrusco, że metoda zbiornika została wprowadzona do jego produkcji, jako bardziej efektywna metoda produkcji większej ilości wina. Pikantny styl Lambrusco jest popularny w Emilii i znajduje odzwierciedlenie w innych winach w całym regionie. Istnieją trzy strefy DOC dla Lambrusco - Lambrusco di Sorbara , Lambrusco Grasparossa di Castelvetro iLambrusco Salamino di Santa Croce - a także subappelacja Lambrusco pod Reggiano DOC. Contrastingly, Romania Najlepsze wina DOC są w dużej mierze oparte na szczepie Sangiovese. Wcześniejsze przykłady były stosunkowo lekkie, ale nowoczesne wersje mają wielką głębię i smak i są w stanie starzeć się majestatycznie. Pod względem win białych ważne są Albana i Trebbiano, które rosną prawie wszędzie. Trebbiano produkowane w ramach Romagna DOC pochodzi z regionu, a jego wina mają tendencję do cięcia ponad często neutralne wina Trebbiano oferowane w innych regionach. Albana di Romagna jest lokalną specjalnością, która jest najlepiej znana jako pierwsza DOCG we Włoszech dla białego wina. Ta DOCG obejmuje wina secco , amabile , dolce i intrygującepassito . Musujące wino Albana jest również produkowane w ramach DOC Romagna. Zagraniczne odmiany winorośli to: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon i Pinots, które są odpowiedzialne za kilka stylowych nowoczesnych win. Wielu producentów wykorzystuje potencjał włoskich winogron w tym zróżnicowanym regionie i skupia się na lokalnych specjałach, takich jak Pagadebit, którego nazwa oznacza "płatnik długu", mocny biały pnącz, który wykazuje wielki potencjał i wszechstronność. Podpułkownik Cagnina in the Romagna DOC przeznaczony jest do win czerwonych z winogron Terrano, które są łatwe w piciu, owocowe i suche. Bosco Eliceo DOC oferuje przyjemne suszone czerwienie i musujące z winogron Fortana, a także ciekawe wina Sauvignon i Merlot. Łatwe do picia białka wytwarzane są z Malvasia i Ortrugo (który ma swój własny DOC) oraz czerwonych owoców pochodzących od Barbera i Bonarda.

Apelacje wina :

Emilia Romagna DOCG - Albana di Romagna, Colli Bolognesi Classico Pignoletto

Emilia Romagna DOC -Bosco Eliceo, Colli Bolognesi, Colli dImola, Colli di Faenza, Colli di Parma, Colli di Rimini, Colli di Scandiano e Canossa, Colli Piacentini, Colli Romagna Centrale, Gutturnio, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco Salamino di Santa Croce, Modena lub di Modena, Ortrugo, Reggiano, Reno, Romagna

Emilia Romagna IGT - Bianco di Castelfranco Emilia, Emilia lub dellEmilia, Forlì, Fortana del Taro, Rawenna, Rubikon, Sillaro lub Bianco del Sillaro, Terre di Veleja, Val Tidone.

Oprócz 20 DOCG i DOC, w regionie jest 9 IGT.

Produkcja wina w Emilii-Romagnie sięga VII wieku p.n.e., kiedy przybyli etruscy kupcy. Za nimi podążyli Rzymianie, którzy nazwali region drogą ("Via Aemilia"), którą zbudowali, by połączyć go z miastami w południowej części Włoch.