Region Minho położonym na północy Portugalii rozciąga się między rzeką Douro na południu i rzeką Minho na północy. Najbardziej wysunięty na północ region winiarski w Portugalii, leży wzdłuż wybrzeża Atlantyku, na północ i wschód od słynnego Porto Silny kamień, castros, datowany na neolit, pokrywa jego wzgórza. W regionie Minho produkowane są wina przemysłowe z uwagi na duże ilości zbiorów o słabej jakości. Większość zbiorów zużywana jest o produkcji win stołowych jak i Vinho Verde. Istnieje sześć podstref Minho: Moncåo, Lima, Braga, Pentafiel, Basto i Amarante. Cały region Minho jest czasem nazywany "Costa Verde" (zielone wybrzeże) ze względu na bujną, zieloną okolicę. Pod wieloma względami przypomina region Galicji w Hiszpanii, położony na północy.

Na początku czasów współczesnych subregiony Basto, Ribeira do Tâmega, Monção i Ribeira Lima były dobrze znane z wina gatunkowego. Pierwszy eksport tych win pozostawił Monção i Ribeira Lima dla Anglii z portu Viana na początku XVI wieku. Demarkacja różnych regionów winiarskich rozpoczęła się w 1908 r. W 1926 r. Dokonano wielkich postępów w zakresie jakości, wprowadzono przepisy dotyczące produkcji i dystrybucji "Vinho Verde" oraz założenia "Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes" ( Komisja winiarska regionu Vinho Verde), organ odpowiedzialny za inicjowanie badań pod kierownictwem inż. J. Amândio Galhano do wyboru najlepszych regionalnych odmian przystosowanych do ich specyficznego terroiru , ponieważ metoda ta została z powodzeniem wdrożona w połowie ubiegłego wieku. Następujące dziewięć regionów, których produkty są objęte statutem regionu oznaczonym jako Vinho Verde, może być używane jako dodatek do świadectwa oznaczenia pochodzenia: "Amarante", "Ave", "Baião", "Basto", "Cávado", "Lima", "Monção", "Paiva" i "Sousa".

Podregiony Madeira:

Amarante: Arinto (Pedernã), Avesso, Azal i Trajadura, Amaral, Borraçal, Espadeiro i Vinhão. Ave: Amaral, Borraçal, Espadeiro, Padeiro i Vinhão, Arinto (Pedernã), Loureiro i Trajadura, Baião: Arinto (Pedernã), Avesso i Azal, Basto: Arinto (Pedernã), Azal, Batoca i Trajadura, Cávado: Arinto (Pedernã), Loureiro i Trajadura, Lima: Borraçal, Espadeiro i Vinhão, Arinto (Pedernã), Loureiro i Trajadura, Monção: Alvarinho, Loureiro i Trajadura, Paiva: Amaral, Borraçal i Vinhão ,Arinto (Pedernã), Avesso, Loureiro i Trajadura, Sousa: Arinto (Pedernã), Avesso, Azal, Loureiro i Trajadura, Amaral, Borraçal, Espadeiro i Vinhão.

Wina Branco Vinho Verde to lekkie delikatnie mineralne wina, lekko owocowe i lekko spritowane wina białe. Dobrze smakują w upalne dni lub do owoców morza. Mniej znane wina Rosado Vinho Verde to wina różowe z przypominające smak malin, truskawek i potomek. Wina te najlepiej spożywać jako młode, gdy są najbardziej aromatyczne i świeże. Istnieje kilka różnych odmian białych winogron używanych do produkcji win Vinho Verde. Do najbardziej popularnych odmian białych winogron należą Alvarinho, Avesso, Loureiro, Arinto i Trajadura. Do najbardziej popularnych odmian czerwonych winogron należą Alvarelhao, Espadeiro, Caino Tinto i Cabernet Sauvignon. Lekko niedojrzałe winogrona są najlepsze do produkcji win Vinho Verde. Dwie główne cechy geograficzne Minho to rzeki Minho i Douro. Rzeka Minho tworzy naturalną granicę między Hiszpanią i Portugalią, podczas gdy rzeka Douro przepływa przez południową krawędź Minho. Douro nie tylko łączy Portugalię z Hiszpanią (gdzie jest znany jako Duero), ale także łączy miasto Porto z winiarzami z Doliny Douro.

WINA CZERWONE MADEIRA: Alfrocheiro, Alicante Bouschet, Alvarelhão, Amaral, Aragonez (Tinta Roriz), Baga, Borraçal, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Castelão (Periquita), Doçal, Doce, Espadeiro, Espadeiro Mole, Grand Noir, Jaen, Labrusco, Merlot , Mourisco, Padeiro, Pedral, Pical, Pinot Noir, Rabo de Anho, Sousão, Syrah, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Trincadeira (Tinta Amarela), Verdelho, Tinto, Verdial Tinto i Vinhão.

WINA BIAŁE MADEIRA: Alvarinho, Arinto (Pedernã), Avesso, Azal, Batoca, Caínho, Cascal, Chardonnay, Chenin, Colombard, Diagalves, Esganinho, Esganoso, Fernão Pires (Maria Gomes), Folgasão, Godelho, Lameiro, Loureiro, Malvasia Fina, Malvasia Rei, Müller-Thurgau, Pinot Blanc, Pintosa, Rabo de Ovelha, Riesling, São Mamede, Semilão, Sercial (Esgana Cão), Tália, Trajadura i Viosinho.