Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Szlak Wina Bierzo oferuje wysokiej jakości wina o wyjątkowych właściwościach, które zawdzięcza swojemu położeniu geograficznemu i specyfice terenu, która chroni go przed niekorzystnymi warunkami klimatycznymi. To doskonała okazja, aby odkryć tajniki degustacji wina i dogłębnie poznać kulturę wina dzięki wizytom w piwnicach winiarskich i winnicach.  Ponferrada, Cacabelos, Carracedelo, Molinaseca, Camponaraya, Arganza, Bembibre, Cabañas Raras, Congosto, Cubillos del Sil, Fabero, Priaranza del Bierzo, Toral de los Vados, Vega de Espinareda

 

Najbardziej uprawianym gronem, aż w 70% winnic, jest Mencía, której wina wyróżniają się zdolnością do starzenia i charakterystycznym aksamitnym podniebieniem. Białe wino jest czyste i jasne, ze słomkowożółtymi odcieniami, słodkimi tonami i żywą kwasowością. Natomiast wino różowe jest żywe, lekkie, miękkie, owocowe i aromatyczne. Na trasie można skosztować młodych i starych win, dojrzewających (crianza) lub nie, oraz win reserva. Region oferuje szeroki wybór win, które obejmują całe spektrum dobrego menu. Białe wino produkowane jest z autoryzowanych odmian Godello i Doña Blanca, uzupełnionych o Palomino i Malvasia w różnych procentach. Natomiast wino różowe jest wykonane z co najmniej 50% winogron Mencía. Są to wina świeże i świetliste, o jasnych kolorach i harmonijnym smaku.

 

Rzeki, doliny i góry to naturalne koncepcje Bierzo, wizualnej harmonii, w której Camino de Santiago przez winnice to podróż przez marzenia wiosek, a rozmowa z jej mieszkańcami jest punktem wyjścia dla tradycji przodków. Przez ostatnie 15 lat Bierzo przeżywał gorącą passę. Paliwem dla tego pożaru była Mencía, winogrono, które kiedyś uważano za spokrewnione z Cabernet Franc. Prawidłowa winifikacja zapewnia wina o czystości owoców, doskonałej strukturze, doskonałej równowadze, wszechstronności przy stole i wartości od dobrej do doskonałej. Mówiąc dosadnie: Bierzo jest prawdopodobnie najbardziej ekscytującym regionem winiarskim w Hiszpanii, gdzie można handlować dużymi, czasami mocno tanicznymi Tempranillos i Garnachas na wina o egzotycznych aromatach, kuszących profilach smakowych i niezaprzeczalnym stylu.