Rias Baixas słynie z gron Albarino, rodzimej odmiany, która produkuje jedne z najlepszych win białych na świecie. Położony w regionie Galicji w północno-zachodniej Hiszpanii, DO został formalnie założony w 1988 roku. Albarino zawsze było wizytówką tego regionu przybrzeżnego. W unikalnym klimacie Rias Baixas, Albarino dzieli te same mineralne gleby i chłodny klimat z innymi renomowanymi regionami produkującymi białe wina, w tym z francuską Doliną Loary, Nową Zelandią i Renem w Niemczech. Produkcja wina w Rias Baixas sięga tysięcy lat, ale dopiero w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci region zyskał światową reputację jako producent najwyższej jakości win ze swojego słynnego grona, Albarino. Pierwszymi winiarzami regionu Rias Baxas byli Rzymianie, którzy wprowadzili do regionu technologię i uprawę winorośli. Bardziej wyrafinowaną produkcję wina wprowadzili mnisi cystersi przybyli z Francji w XII wieku. Produkcja wina w Galicji i Rias Baixas rozkwitła w XIV i XV wieku wraz z odkryciem Nowego Świata i ustanowieniem szlaków handlowych między Hiszpanią, Anglią i resztą Europy.

Sadzenie i produkcja w Galicji i Rias Baixas rozwijały się jeszcze w XIX wieku, aż do wojen handlowych i zakazów wywozu doprowadziły do ​​nadmiernej zdolności produkcyjnej i porzucenia winnic, a filoksera zniszczyła winnice w całej Europie. Podczas przesadzania hybrydowych i rodzimych odmian hiszpańskich na początku XX wieku, Albarino zaczęło pojawiać się jako gwiazda regionu, pokazując potencjał produkcji win wysokiej jakości w rękach nowej generacji wykwalifikowanych winiarzy. Istnieją różne teorie dotyczące pochodzenia Albarino. Niektórzy spekulują, że pochodzi on z Europy Środkowej i trafił na ten obszar wraz z migracją ludów germańskich w V wieku. Inni mówią, że zostało to wprowadzone później przez francuskich mnichów. Obecnie dominuje jednak teoria, że ​​Albarino pochodzi z tego regionu, dzięki swojej zdolności do rozkwitu i tworzenia charakterystycznych win w wyjątkowych i trudnych warunkach uprawy regionu. DO Rias Baixas rozpoczęła się w 1980 roku, kiedy oficjalna nazwa została stworzona specjalnie dla odmiany winorośli Albarino - La Denominación Específica Albarino. Po przystąpieniu Hiszpanii do Unii Europejskiej (UE) w 1988 roku nazwa ta została zmieniona na Denominación de Origen (DO) Rias Baixas, ponieważ przepisy UE dotyczące wina nie uznały nazwy pochodzenia nazwanej dla jednej odmiany winorośli. Miejsce Hiszpanii w UE również przyniosło fundusze i inwestycje Rias Baixas , pomagając mu w modernizacji i budowaniu międzynarodowej postawy. Początkowo DO Rias Baixas składał się z trzech różnych podregionów: Val do Salnés, Condado do Tea i O Rosal. W 1996 r. Włączono podregion Soutomaior, aw 2000 r. Dodano Ribeira do Ulla. DO Rias Baixas jest regulowany przez Consejo Regulador (lokalny organ zarządzający), który zapewnia przestrzeganie dozwolonych odmian winorośli, praktyk w zakresie uprawy winorośli, winiarstwa i procedur starzenia. W DO Rias Baixas dopuszcza się do 12 różnych odmian winogron, ale Albarino jest królem, stanowiąc 90 procent wszystkich nasadzenia. Ponad 99% wszystkich win produkowanych w Rias Baixas jest białych. Różnice w mikroklimatach, terroir i odmianach winogron w pięciu podstrefach, a także różne techniki winiarskie, powodują wspaniałą różnorodność. Style sięgają od ostrej, aromatycznej "melonicznej" postaci w Val do Salnes, do bardziej brzoskwiniowego, bardziej miękkiego stylu w O Rosal, oraz mniej owocowego i ziemskiego stylu w Condado do Tea. Podczas gdy różne podstrefy wyrażają subtelne różnice, wina mają wiele cech wspólnych. Jasna, złota cytryna, wszystkie są chrupiące, eleganckie i świeże. Te wina są suche i aromatyczne, pełne smaku białej brzoskwini, moreli, melona, ​​ananasa, mango i wiciokrzewu. Mają dobrą naturalną kwasowość, mają podtekst mineralny i są średnio treściwe z umiarkowanym alkoholem (12%).

DO Rias Baixas dopuszcza osiem rodzajów win:

Rias Baixas

Rias Baixas Albarino - 100% Albarino, winogrona mogą pochodzić z dowolnej podstrefy

Rias Baixas Salnes

Rias Baixas Condado

Rias Baixas Rosal

Rias Baixas Barrica - wina dojrzewające w dębach mogą być czerwone lub białe

Rias Baixas Tinto - czerwone wino, mniej niż 1% całej produkcji

Rias Baixas Espumoso - wino musujące, ograniczona produkcja

Odmiany winogron DO Rias Baixas

Podczas gdy dwanaście odmian winogron jest dozwolonych w DO, białe winogrona Albarino stanowią 96% wszystkich nasadzenia. Inne ważne dozwolone winogrona to Treixadura, tradycyjnie zmieszany z Albarino; i Loureiro, wysokiej jakości lokalna odmiana szczególnie kojarzona z O Rosalem. Caiño Blanco, Torrontes i Godello są również sadzone w mniejszym stopniu w całym regionie.

Uprawa winorośli DO Rias Baixas

Sadzenie Albarino na odpowiedniej wysokości i ekspozycji, aby zapewnić równomierne, zdrowe dojrzewanie jest niezbędne dla jakości. Winorośle są tradycyjnie szeroko rozstawione i wytrenowane na kamiennych pergolach ciosanych z tego samego granitu co gleby poniżej. Aby przeciwdziałać opadom i wilgoci w regionie, większość winnic trenuje się na kratownicy z drutu zwanej "parra" zakotwiczonej w granitowych słupkach. Parra mają wysokość do siedmiu stóp, dzięki czemu bryza przepływa przez maksymalny obieg, zapobiegając pleśni i sprzyjając nawet dojrzewaniu. Jesienią dojrzałe kiście winogron tworzą podobny do sufitu baldachim i są zbierane przez zbieraczy stojących na pojemnikach z winogronami. Niektóre winnice zastępują tradycyjny baldachim parra i używają europejskiego systemu podwójnego kordonu zwanego espaldera . W całym regionie dochody są niskie i wynoszą od trzech do pięciu ton na akr.

Ostrożne zbiory (winogrona są zbierane ręcznie w małych plastikowych skrzynkach o wadze 40 funtów) i kontrola temperatury zrewolucjonizowały proces produkcji wina w Rias Baixas. Winogrona są dostarczane do winnicy tak szybko, jak to możliwe, aby uniknąć utleniania, a moszcz jest poddawany fermentacji pod ścisłą kontrolą temperatury w nowoczesnych instalacjach ze stali nierdzewnej.

Trendy i techniki winiarskie DO Rias Baixas

Maceracja przed fermentacją po zbiorze winogrona Albarino są lekko tłoczone. Sok, miazga i skórki są pozostawione do macerowania w niskiej temperaturze od kilku godzin do kilku dni w celu zwiększenia aromatycznej złożoności i struktury wina. Jest to praktyka zdobywająca popularność wśród winiarni Rias Baixas.

Dzikie drożdże DO Rias Baixas

Wielu winiarzy Rias Baixas opowiada się teraz za fermentacją winogron z drożdżami pochodzącymi z ich winnic. Choć może to być trudne do zrobienia z dzikimi drożdżami, uważają, że powstałe aromaty są bardziej autentycznym odzwierciedleniem cech charakterystycznych winogron Albarino i ich terroir.

Fermentacja beczek i starzenie DO Rias Baixas

Fermentacja lufy może być wykorzystana do nadania dodatkowej tekstury i zwiększenia potencjału starzenia win Rias Baixas. Choć nie jest powszechne, starzenie się w beczce dodaje złożoności, smaków i struktury. Techniki te są często stosowane w roku niezwykłej dojrzałości, gdy wina są wystarczająco mocne, aby skorzystać z leczenia dębem.

Fermentacja malolaktyczna DO Rias Baixas

Przy obfitej naturalnej kwasowości wina Rias Baixas charakteryzują się wyrazistą osobowością. Dzięki winiarzowi można zapobiec fermentacji jabłkowo-mlekowej, która tłumi odczuwanie pewnego rodzaju kwasu. Alternatywnie, można zastosować całkowitą lub częściową fermentację malolaktyczną, aby uzyskać bardziej okrągły, miękki profil, który pomaga winom zestarzać się z wdziękiem. Minimalny poziom alkoholu wynosi 11,3% w przypadku win Albarino, 11,5% w przypadku win dojrzewających w dębach i 11% w przypadku innych mieszanek białych win.

Rozszerzony kontakt z osadem DO Rias Baixas

Zwykle usuwa się osad pozostający w winie po fermentacji. Jednak małe cząstki znane jako drożdżowe drożdże mogą uwalniać związki, które poprawiają smaki i aromaty i wytwarzają bardziej okrągłą teksturę. Kontakt z osadem przyczynia się również do zachowania jego świeżości aż do butelkowania. Jest to bardzo powszechna praktyka u Rias Baixas i jest techniką, która jest ciągle doskonalona przez winiarzy.

Kontrola jakości DO Rias Baixas

Aby zagwarantować pochodzenie i zgodność z najwyższymi standardami jakości, wszystkie wina od Rias Baixas są opatrzone oficjalną etykietą od Consejo Regulador. Consejo przeprowadza regularne inspekcje winnic w trakcie roku uprawy i zbiorów, aby zapewnić przestrzeganie przez producentów przepisów dotyczących sadzenia winorośli, zasiewów, metod przycinania i treningu oraz dozwolonych plonów. Po zbiorach piwnice są poddawane inspekcji w celu upewnienia się, że objętość moszczu winogronowego odpowiada objętości zebranej. Przed butelkowaniem komisja degustacyjna z Consejo pobiera próbki każdej kadzi wina dla jakości i przeprowadza ocenę sensoryczną. Jedynie wina, które przejdą wszystkie próby kontroli jakości, są opatrzone oficjalną etykietą Rias Baixas