W regionie Soave znajdują się zarówno strefa Denominazione di Origine Controllata (DOC), jak i Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) o nazwie Soave Superiore, przy czym obie strefy są dalej dzielone na ogólne i klasyczne oznaczenie dla win produkowanych w serce regionu Soave wokół opadających winnic Werony. Strefa produkcji Soave znajduje się we wschodniej części wzgórz w prowincji Werona (na północ od autostrady Serenissima , między 18 a 25 kilometrem drogi Verona-Venezia). Strefa obejmuje część lub wszystkie tereny należące do gmin Soave , Monteforte dAlpone , San Martino Buon Albergo , Lavagno , Mezzane , Caldiero , Colognola , Illasi , Cazzano , Roncà , Montecchia i San Giovanni Ilarione. Klimat regionu Soave jest pod wpływem mgieł, które jesienią wypływają z doliny Padu i mogą wywoływać szkliwo związane z uprawami pleśni i innych chorób winogron . Winogron Garganega, który jest podstawowym składnikiem Soave, to późno dojrzewająca odmiana o grubej skórze, która może wytrzymać mgłę lepiej niż niektóre cieńsze odmiany skóry, takie jak Trebbiano Toscano. W całej strefie produkcji Soave Garganega jest podstawową odmianą winogron, chociaż Trebbiano di Soave i Chardonnay są dozwolone w różnych procentach. Podczas gdy większość Soave jest suchym, wciąż winem w strefie DOC, dozwolony jest musujący styl spumante , podobnie jak styl passito Recioto , który w 1998 roku otrzymał własną nazwę Recocio di Soave DOCG dla winogron uprawianych w pagórkowatym regionie.

Soave to najbardziej eksportowane włoskie białe wino. Jest produkowany wokół historycznych wiosek Soave (od którego pochodzi nazwa tego wina) i Monteforte dAlpone we wschodniej części terytorium Werony. Szczególnie wieś Soave, od czasów rzymskich, była ważnym punktem strategicznym wzdłuż Via Postumia, głównej drogi łączącej północ-wschód (Aquileia) z północnym zachodem (Mediolan-Genua) Włoch. W średniowieczu imponujący zamek został zbudowany na szczycie wzgórza Saove przez rodzinę Scala, rodzinę, która rządziła terytorium Werony od końca XIII wieku do końca XIV wieku. Zamek z jego twierdzą i murami obejmującymi całą wioskę jest nadal pięknie zachowany i można go włączyć do planu zwiedzania winnic we wschodniej części Werony. Oliwa z oliwek jest również głównym produktem tego obszaru, a wiele olejarni (frantoio) w tym regionie można zwiedzać i oferuje degustacje z przewodnikiem najbardziej reprezentatywnych produktów.