Dominio de Valdepusa to Vino de Pago z Hiszpanii. Jest to najwyższa kategoria w skali jakości win hiszpańskich i oznacza, że ​​oprócz udokumentowanych osiągnięć o stałej jakości, wina muszą być wytwarzane zarówno z winogron uprawianych w nieruchomościach, jak i przetwarzane i dojrzewane w winnicy położony na osiedlu. Dominio de Valdepusa , pionierska posiadłość w prowincji Toledo w rozległym i spieczonym regionie Kastylii-La Manchy . Specjalizuje się w winach czerwonych zarówno z międzynarodowych, jak i hiszpańskich odmian winorośli. Była to pierwsza wspólna posiadłość, która otrzymała kontrowersyjny status Vinos de Pago w Hiszpanii. Tytuł otrzymał w 2002 roku, w tym samym czasie co Finca Elez . Status wiceprezesa jest zarezerwowany dla posiadłości, które są uważane za zajmujące specjalne działki ziemi, które stale produkują wysokiej jakości i wyróżniające się wina. Posiadłość ma długą historię i jest własnością rodziny Carlosa Falco (znanego z Marqués de Griñón, Rioja ) od 1292 roku. Kontynuując swoje pionierskie podejście, rodzina zasadziła odległą posiadłość Dominio de Valdepusa w 1974 roku. hektarów) do Cabernet Sauvignon i była to pierwsza winnica na świecie, w której wdrożono nawadnianie kroplowe. W 1991 i 1992 roku, pod przewodnictwem wpływowego enologa z Bordeaux, Michela Rollanda, do posiadłości dodano Petit Verdot i Syrah , pierwsze nasadzenia tych odmian w Hiszpanii. Graciano i Merlot zostały później dodane do nasadzeń, zwiększając całkowitą powierzchnię uprawy winorośli do 52 ha (128 akrów). Wszystkie wina opatrzone etykietą Dominio de Valdepusa VP muszą być wyprodukowane z winogron uprawianych, poddawanych winifikacji i dojrzewających w tych granicach. Winnica jest odległa, położona dwa kilometry (1,25 mili) od najbliższej drogi i 5 km (3 mile) od najbliższej wioski, Malpica de Tajo. Znajduje się w Montes de Toledo, paśmie górskim biegnącym ze wschodu na zachód wzdłuż ważnej rzeki Tag w środkowej Hiszpanii. Winnice znajdują się na wysokości około 500 metrów (1600 stóp) nad poziomem morza i otrzymują dużo słońca (3000 godzin rocznie). Klimat jest wyraźnie kontynentalny , a na terenie występują duże dobowe wahania temperatury. Ten wiceprezes ma wyjątkowe terroir . Gleba składa się z 30 do 50 centymetrów (12-20 cali) gliny na dwóch metrach (6 stóp) wapienia. Ta struktura od dawna uważana jest za idealną do produkcji wina wysokiej jakości. Aby upewnić się, że terroir jest wyrażane w winach z posiadłości, stosuje się szereg technik, w tym rury do zalewania, gęste sadzenie i usuwanie korzeni z powierzchni, z których wszystkie zmuszają systemy korzeniowe do zakopywania się głęboko w ziemi. Wszystkie wina są winifikowane w podziemiachwiniarnia wbudowana w istniejący budynek z XVIII wieku i pod nim. Stosowane jest podejście do produkcji wina o niskiej ingerencji, z minimalną filtracją i regałami. Posiadłość produkuje wina ze wszystkich odmian , a także dwie mieszanki o nazwach Emeritus i Summa Varietalis.