Lisboa to region winiarski położony wzdłuż portugalskiego wybrzeża Atlantyku. Lisboa nazywany dom dla stolicy narodu, Lizbony. Najlepsze winnice znajdują się na północ i zachód od Lizbony i są podzielone na 9 różnych podstref, z których najbardziej znane to Alenquer i Bucelas. Być może najważniejszymi cechami geograficznymi Lisboi są wzgórza Serra de Montejunto, które osłaniają Lisboa przed wiatrem Oceanu Atlantyckiego. Te wzgórza, które biegną na północ od Lizbony, pomagają łagodzić klimat dla winiarzy z regionu.

Najsłynniejsze czerwone winaLisboa pochodzą z Alenquer, który zyskał reputację złożonych, pełnych win produkowanych przez Touriga Nacional i Tinto Roriz (Tempranillo). Najsłynniejsze białe wina Lisboa pochodzą z Bucelas, która znana jest ze świeżych, mineralnie białych win wytwarzanych z Arinto, które mogą zyskać złożoność po 2-3 latach starzenia. Bucelas to niewielka, zabytkowa dzielnica, położona zaledwie 25 km na północ od lizbońskiej centralnej dzielnicy Baixa. Lisboa korzysta z ponad 30 różnych rodzajów odmian winogron można znaleźć w Lisboa. Międzynarodowe odmiany, takie jak Cabernet i Merlot, są obecnie bardzo poszukiwane po długim okresie, w którym preferowano głównie portugalskie szczepy winogron. Duże winiarskie spółdzielnie Lisboa są odpowiedzialne za większość produkcji wina Lisboa. Doprowadziło to do bardziej skomercjalizowanego podejścia do produkcji wina, które faworyzuje ilość nad jakością, a także winogrona o wysokiej wydajności i odporności na choroby. Ponadto to podejście do produkcji wina umożliwiło rozkwit produkcji wina vinho de mesa (tanie wina do codziennego picia). Trudno się dziwić, że dwa historyczne regiony DOC na zachód od Lizbony zanikły w ostatnich dziesięcioleciach. TerenLisboa jest wysoko płatny wzdłuż południowego wybrzeża regionu - szybkie drogi prowadzą do Lizbony z pięknych piaszczystych plaż, eleganckich miast Cascais i Estoril, zabytkowych pałaców, rezydencji i eleganckich domów podmiejskich. W południowym DOC w Carcavelos , dawno znanym ze słodkich win, większość winorośli ustąpiła miejsca budynkom. DOC Colaresjest również mało widoczny. Region Colares zaczyna się wokół cypla z Cascais, poza spektakularną, złotą plażą surfingową w Guincho, w głębi lądu od Cabo da Roca, najbardziej wysuniętego na zachód cypla w Europie. Winorośle z Colares zostały zasadzone głęboko w wydmach i chronione przez wiatrochrony, dzięki czemu wytwarzają mocne, kwaśne taniny. Głównym winogronem z Colares jest taniczny Ramisco, rzadko spotykany obecnie w Portugalii - nawet w Colares, pozostało tylko 10ha. White Colares opiera się na winogronach Malvasia. DOC Bucelas jest trzecim z małych, historycznych regionów winnych w pobliżu Lizbony. Choć znajduje się zaledwie 25 km na północ od lizbońskiej centralnej dzielnicy Baixa, przetrwała i rzeczywiście wyrosła w ostatnich latach, i słusznie, ponieważ produkuje jedne z najlepszych win białych w Portugalii. Bucelas (biały tylko, zarówno niegazowany, jak i musujący) jest rześki, suchy i mineralny, oparty w dużej mierze na winogronach Arinto. Podczas, gdy te wina można smakować młodo, Bucelas może rozwinąć złożoność i finezję z dojrzewaniem dwóch lub trzech lat. Na północ od Bucelas, wciąż w głębi lądu, leży mały region Arruda. To urocze, bajkowe państwo: wzgórza, starożytny zrujnowany zamek, stare rzymskie drogi, zabytkowe wiatraki (obecnie także nowoczesne turbiny wiatrowe) i winnice, rosnące przeważnie czerwone winogrona. Od 2002 roku wina DOC Arruda mogą zawierać winogrona międzynarodowe, takie jak Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay, a także niektóre klasyczne winogrona z innych krajów w Portugalii, takie jak Touriga Nacional i Touriga Franca. (To samo dotyczy innych regionów DOC w centralnej części regionu Vinho Regional Lisboa: Alenquer, Torres Vedras i Óbidos). W tym łagodnym klimacie winogrona mogą dojrzewać w czasie wolnym, aw najlepszym przypadku mogą wytwarzać bardzo dobre, skoncentrowane czerwone wina i białka o dobrej, świeżej kwasowości. Na północ od Arrudy, jeszcze w głębi lądu, na wsi i wokół miasta Alenquer, DOC Alenquer jest chroniony przed surowymi wiatrami Atlantyku przez kredowe wzgórza Serra de Montejunto. W tym łagodnym klimacie winogrona mogą dojrzewać w czasie wolnym, aw najlepszym przypadku mogą wytwarzać bardzo dobre, skoncentrowane czerwone wina i białka o dobrej, świeżej kwasowości. W Alenquer są bardzo silnie zmotywowani, świadomi jakości producenci i pewne obiecujące, innowacyjne wina. Jest chłodniej od strony Serra de Montejunto od strony morza, w DOC Torres Vedras , szczególnie na zachodniej flance regionu, gdzie fale morskie są najsilniejsze. Jest to źródło jasnych, wytrawnych białych win, w tym niskoalkoholowej bieli o nazwie Vinho Leve. Jest też kilka lekkich, pikantnych czerwonych win. W głębi lądu, na północ od Alenquer, obszar DOC Óbidos , z pięknym, otoczonym murami średniowiecznym miasteczkiem Óbidos na północno-zachodnim skrzydle, jest całkiem fajny, produkując dobre, ostre białka (w tym Vinho Leve) i jedne z najlepszych portugalskich win musujących, jak również niektóre czerwone, które są w najlepszym świetle i eleganckie. Na smagane wiatrem wody na zachód od Óbidos, Lourinhã jest DOC dla brandy. Północno-wschodni szczyt regionu dociera do tętniącego życiem portu rybackiego Peniche i przylądka Cabo Carvoeiro. Na północ od przylądka, pradawnego lasu sosnowego, Pinhal de Leiria otaczają plaże surfingowe, ograniczając rozprzestrzenianie się wydm, oswajając porywiste wiatry oceanu i chroniąc winnice Encostas de Aire , największego i najbardziej wysuniętego na północ DOC w Vinho Regional Lisboa. To pagórkowaty kraj, gdzie gruszki, jabłka, brzoskwinie i figi rywalizują o przestrzeń z winnicami. Region otacza ładne, brukowane miasto Leiria, słynne centrum pielgrzymkowe w Fatimie oraz wspaniałe klasztory w Batalha i Alcobaça, oba wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Zarówno białe, jak i czerwone wina są lekkie, świeże i zawierają niewiele alkoholu.

Wybrane winnice Lisboa: Lisbon Winery, BytheWine, Grapes & Bites - Hostel and Wines, Winebar do Castelo, BA Wine Bar Bairro Alto, Wine Up, Sommelier Lisbon - wine restaurant, Dr. Wine…