Irpinia Wine to apelacja w regionie Kampania w południowych Włoszech. Leży w północno-wschodniej części prowincji Avellino, w dolnym biegu Apeninów. Status DOC uzyskała w 2005 roku. Starożytne białe Greco i Fiano oraz czerwone Aglianico są kluczowymi odmianami winorośli do produkcji wina w strefie. Są one odpowiedzialne za trzy wina DOCG w Kampanii oraz wina Irpinia DOC . Dobrze sprawdzają się tu również odmiany Coda di Volpe , Falanghina , Piedirosso (lokalnie znane jako Per'e Palummo) i Sciascinoso (znane również jako Olivella ). Nowe i ulepszone techniki winifikacji pozwoliły tym mniej znanym winogronom naprawdę zabłysnąć. Irpinia średniowieczna wioska i winnice w Irpinii Feudi di San Gregorio region jest miejscem dla dobrych win Greco di Tufo , Taurasi i Fiano di Avellino DOCG. Kampanii Irpinia została wzmocniona przez cenionego winiarza Antonio Mastroberardino który udowodnił, że łącząc tradycyjne metody z dynamicznymi i nowoczesnymi technikami można stworzyć wina z prawdziwą finezją. Irpinia jest także siedliskiem dla prawdopodobnie innego wiodącego producenta z Kampanii, Feudi di San Gregorio. Który uzyskał status gwiazdy obszaru. W wyniku utrzymania idealnego środowiska do uprawy winorośli i wynikającej z tego wysokiej jakości winogron. Dzieje się tak dzięki połączeniu zboczy położonych na dużej wysokości , gleb wulkanicznych i wapienno-gliniastych, długich sezonów wegetacyjnych i dobowych wahań temperatury. Dobre wina produkowane w Irpinia DOC zaczynają się od bianco (również produkowanego jako spumante ). Mieszanka musi zawierać 40-50 procent każdego Greco i Fiano. Dopuszcza się do 20 procent innych odmian winogron. Rosso (również wykonane jako novello ) i rosato wymagają co najmniej 70 procent Aglianico. Ponownie dozwolone są różne czerwone odmiany w pozostałej części. Wybór odmian win są również dozwolone. Wszystkie muszą zawierać co najmniej 85 procent danej odmiany. Pozostałe maksymalnie 15 procent może składać się z innych dozwolonych odmian tego samego koloru. Wyznaczone odmiany to Aglianico, Coda di Volpe, Falanghina, Fiano, Greco i Sciascinoso. W zależności od tego, który z nich jest używany, dozwolone są style spumante, passito lub (dla Aglianico) liquoroso.