1200 winiarzy z Côtes de Gascogne – głównie z Gers – odniosło wielki sukces dzięki IGP. W rzeczywistości Côtes de Gascogne to jeden z największych sukcesów francuskiej winnicy ostatnich trzydziestu lat. Ta konwersja winorośli, często przeznaczona wyłącznie do destylacji Armagnac, umożliwiła zrekompensowanie spadku spożycia tego ostatniego. Côtes de Gascogne przywołuje na myśl świeżą, żywą i bardzo aromatyczną biel. Te bardzo uwodzicielskie wina przemawiają do młodych ludzi, ale także do kobiet, zwłaszcza że zawartość alkoholu w nich nigdy nie jest bardzo wysoka.  Winnice Côtes de Gascogne rozciągają się głównie na terytorium Gers (90%) z najazdami na Landes i Lot-et-Garonne. W tej południowo-zachodniej winnicy tak naznaczonej czerwonym kolorem, który przechodzi w czerń jak atrament… (madiran, fronton). Biały reprezentuje 85% produkcji.

IGP zamiast AOC? „ Przejście na AOC oznaczałoby obniżenie wydajności do 50 hl. To nie było łatwe. Liczy się to, że nasi winiarze utrzymują się ze swojej pracy. wyjaśnia Jean-Pierre Drieux, prezes związku. Według niego, pod tym względem IGP przyniosło owoce. „ Od 20 lat powierzchnia naszej winnicy, w przeciwieństwie do wielu innych, nie została zmniejszona. »

Podobnie przejście na organiczne komplikują słynne „tiole”. Te aromaty owoców cytrusowych i owoców egzotycznych dostarczane w szczególności przez Colombard, Gros i Petit Manseng, które są sygnaturą smakową tych białych Gascon. Według Jean-Pierre'a Drieux użycie miedzi dozwolonej w produktach organicznych sprawia, że znikają. Stąd konieczność utrzymania konwencjonalnych metod leczenia.

Odmiany winorośli są zgodne z geografią i klimatem. Colombard oceaniczny - 50% odmian winorośli - rozwija się głównie na glebie gaskońskiej, ponieważ potrzebuje wody. A na południowym zachodzie jest tam, w Gers, najmniej go brakuje. Jest oczywiście ugni blanc, przeznaczony do destylacji do produkcji armaniaku, który wyraża się w sposób kwiatowy nutami fiołka i akacji, łagodzi żar i kwaskowatość kolumbarda. Gros Manseng Béarnais, również typowy, przynosi aromaty moreli i pigwy. A jego najmłodszy, Petit Manseng, rozwija nuty brzoskwini i cytrusów przy zachowaniu wysokiej kwasowości. To on jest często używany do tworzenia ładnej miękkości.

W swoim podejściu Côtes de Gascogne udało się połączyć wspólne strategie spółdzielni i indywidualne sukcesy, takie jak niezbędny „Tariquet”, bardzo obecny na ladach CHR. Tak więc Yves Grassa, jeden z największych sukcesów francuskiego wina, nie wahał się wprowadzić Sauvignon i Chardonnay, aby uzyskać jeszcze więcej świeżości i finezji... Z drugiej strony, Côtes de Gascogne wyrażają pieprzne aromaty wniesione przez

bardzo „południowo-zachodnie” odmiany winorośli używane przez okoliczne AOC, takie jak tannat (madiran) lub fer servadou (marcillac). Mimo to rocznik 2013, podobnie jak gdzie indziej, nie był łatwy dla czerwonych.