Eger to węgierski region winiarski położony w północno-wschodniej części kraju, na wschód od podnóża Mantry, w górach Bukk. Miasto Eger to znane miasto barokowe, znane z niesamowitych dużych piwnic z winami, wspaniałych jaskiń i niektórych z najsłynniejszych węgierskich ośrodków winiarskich. To, co uczyniło Eger legendą, to Egri Bikaver, mieszane czerwone wino, znane również jako Bulls Blood. Legenda głosi, że podczas oblężenia Imperium Osmańskiego w XVI wieku wojska egerskie poplamiły swoje brody i zbroje Egri Bikaverem, co doprowadziło wrogów do przekonania, że ​​wypili krew byków.

Region winiarski Eger położony jest w północno-wschodniej części Węgier, na wschód od podnóża Mantry i u podnóża góry Bukk. Miasto Eger to barokowe miasto, które charakteryzuje się ogromnymi piwnicami z winami, jaskiniami i jednymi z najsłynniejszych ośrodków i piwnic winiarskich na Węgrzech.

Region Eger rozsławiony poprzez produkcję wina Egri Bikaver, znanego również jako Bycza Krew. Legenda o Egerze głosi, że kiedy w XVI wieku w czasach Imperium Osmańskiego miasto zostało szturmowane , wojska egerskie zanurzyły się w Egri Bikaver, pozostawiając swoich wrogów w przekonaniu, że spożywali krew miejscowych byków.

Chłodny i kontynentalny klimat regionu Eger sprawia, że ​​nadaje się on do produkcji zarówno czerwonych, jak i białych odmian winogron. Gleby w całym regionie są niezwykle zróżnicowane i obejmują gleby wapienne, lessowe, aluwialne, wulkaniczne, tufy ryolitowe i wapienne. Wzdłuż południowych stoków wzgórza Nagy Eged w regionie znajdują się obszary uważane za najlepszą część Egeru pod względem uprawy winorośli, w których znajduje się najważniejszy terroir regionu. To tutaj znajdują się jedne z najlepszych winnic, które produkują jedne z najlepszych win egerskich.

Zdecydowanie najbardziej znanym winem regionu Eger jest światowej sławy Bikaver. Bikaver to wytrawna czerwona mieszanka wytwarzana z co najmniej czterech odmian winogron. Dopuszczone odmiany, które można wykorzystać do jego produkcji to Kekoporto, Kadarka, Blauburger, Zweigelt, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Menoire i Syrah. Przy produkcji Bikavera wino musi leżakować w drewnianych beczkach przez minimum 6 miesięcy i nie może zostać wypuszczone wcześniej niż pierwszego listopada roku następującego po zbiorach.

Bikaver Superior to wytrawna czerwona mieszanka, która składa się z maksymalnie 30% Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. Wino musi leżakować co najmniej 12 miesięcy w drewnianej beczce i dodatkowo 6 miesięcy w butelce.

Wina Bikaver Grand Superior to wytrawna czerwona mieszanka, która zawiera również 30% Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, ale które muszą dojrzewać przez 15 miesięcy w szerokich beczkach i dodatkowe 6 miesięcy w butelce.

Innym rodzajem wina produkowanego w regionie Egeru jest Csillag, które jest winem wytrawnym, rześkim i owocowym. Produkowane jest również Superior i Grand Superior Csillag, wina te są bogate w skoncentrowane winogrona dojrzewające w dębowych beczkach i butelce. Wina te są znacznie bardziej złożone i mniej owocowe niż zwykłe wina Csillag i zwykle mają nuty wanilii i przypraw, które nabywają podczas procesu starzenia w dębie.