Nowa Zelandia

Wina nowozelandzkie zyskały światowy rozgłos pod koniec XX wieku za sprawą win z odmiany sauvignon blanc.. Nowa Zelandia jest najbardziej na południe wysuniętym krajem winiarskim świata, ze znaczącym wpływem prądów antarktycznych na klimat. Sadzonki winorośli trafiły na południe kraju winiarskiego świata na początku XIX wieku. Tradycyjnie uważa się, że pierwsze krzewy zasadził w Nowej Zelandii w 1819 wieku Samuel Marsden, anglikański misjonarz. Kraj zdobył sławę przede wszystkim za sprawą białych win o indywidualnym charakterze. Nowa Zelandia oferuje przede wszystkim wina jednoodmianowe. Niekwestionowanym liderem jest szczep sauvignon blanc (68,6% w 2012). Udział czerwonego pinot noir i białego chardonnay jest zbliżony. Do najważniejszych regionów uprawy zaliczają się: Marlborough na Wyspie Południowej oraz Hawkes Bay, Auckland, Martinborough i Gisborne na Wyspie Północnej Zapaszamy do zapoznania sie z winami