Od Lambrusco przez Sangiovese po pomarańczowe wina Colli Piacentini, oto pięć win z regionu Emilia-Romania, na które warto zwrócić uwagę. Politycznie rzecz biorąc Emilia Romagna to jeden region, ale pod względem uprawy winorośli są to dwie bardzo odrębne strefy. Emilia jest bardziej podobna do regionu północnych Włoch z jego musującym i często pysznym Lambrusco, pochodzącym z granic włoskiej równiny Pianura. Z drugiej strony mamy Romagna, która jest znacznie bardziej zbliżona do regionu środkowych Włoch z winnicami na wzgórzach posadzonych w Sangiovese, po drugiej stronie Apeninów z Toskanii. Łącznie te dwie bardzo różne strefy tworzą jeden z największych regionów produkcyjnych we Włoszech. Jednak oprócz Lambrusco jej wina są ledwo znane, mimo że są bijącym sercem włoskiej gastronomii. Klasyczne wina Emilii-Romania są jak jej mieszkańcy: musujące i pełne rozmachu. Produkcja win musujących jest silna, zwłaszcza tych z Piacentino z białych winogron Ortrugo i Malvasia oraz czerwonego Gutturnio. Modenese zimne ognie, zrobione z Lambrusco przeżywają okres sukcesów, dzięki wersjom typu Sorbara, które są refermentowane w butelce. Wszystkie charakteryzują się niską zawartością alkoholu i znakomitą pijalnością i dobrze komponują się z doskonałymi lokalnymi wędlinami. Kilka winnic w Colli Piacentini, położonych w zachodniej części regionu, jest poświęconych naturalnej produkcji wina. Cieszą się ogromnym sukcesem i pojawiają się na listach win jednych z najlepszych restauracji na świecie. Najciekawszym białym winogronem uprawianym w Colli Bolognesi, wzgórzach wokół Bolonii , jest Pignoletto, niedawno przemianowane na Grechetto Gentile. Daje znakomite wina w stylu frizzante i spumante. W Romanii dominuje białe winogrono Albana, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej, w tym w wersji macerowanej tej pierwszej.  Barbera daje kilka interesujących, wciąż czerwonych, podobnie jak Sangiovese, winogrono kojarzone z Chianti w Toskanii. Produkcja winogron skupia się na świeżości i pijalności, a wyniki są doskonałe. Na szczególną uwagę zasługuje niewielka produkcja win Santi del Piacentino. Są mało znane poza terytorium, ale warte spróbowania. W związku z tym, oto pięć doskonałych win z regionu Emilia-Romania.

1. La Stoppa Ageno - Najbardziej kultowa pomarańcza Colli Piacentini, wykonana z mieszanki Malvasia di Candia, Ortrugo i Trebbiano. Wytwarzany jest ze starych winorośli i macerowany na skórkach przez około miesiąc. Świeży, pikantny i o złożonym aromacie sprawia, że ​​prosta przekąska z chleba, masła i anchois staje się niezapomniana. stronie internetowej

2. San Vito Vineyard CB Sparkling Pignoletto Su Lies - Żywy, pikantny i pełen wdzięku, ten szampan jest refermentowany w butelce. Powinien być spożywany w mętnej konsystencji i łączony z pikantnymi warzywnymi plackami, takimi jak scarpazzone . stronie internetowej

3. Bergianti St. Vincent - Ten podręcznik Lambrusco di Sorbara ma aromat maliny i kwaśną żyłkę, która sprawia, że ​​jest wibrujący. Znakomicie komponuje się z salumi i gnocco fritto, gigantycznym smażonym chlebem. stronie internetowej

4. Gallegati Romagna Sangiovese Brisighella - To wino jest świadectwem nowego produktywnego kursu denominacji. Jest zwinny i soczysty, z aromatami czerwonych owoców i kwiatów, doskonale komponuje się z tagliatelle al ragù . website

5. Fattoria Zerbina Albana Passito Saccomatto Passito - jedno z najbardziej znanych słodkich win w regionie, ma aromat kandyzowanych owoców i skórki cytrusowej. Smak i otulający, nigdy nie mdły. Zjedz to z tartą ze świeżych owoców i ciastkami