Prowansja - region historyczny i kulturowy obejmujący południowo-wschodnie francuskie departamenty Bouches-du-Rhône, Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence i Var. Z grubsza pokrywa się z dawną prowincją Prowansji i dzisiejszym regionem Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże.

Graniczy z dwoma regionami: Owernia-Rodan-Alpy od północy i Oksytania od zachodu.

 

Lazurowe Wybrzeże słynie z pięknych złocistych plaż, pięknej scenerii, doskonałego jedzenia i wybornych win. To najstarszy region uprawy winorośli we Francji i wiodący producent win różowych. Charakter win jest synonimem słońca i wakacji i jest idealnym napojem na plaże, pikniki i kolacje na świeżym powietrzu lub do wspólnej zabawy, gdy słońce chowa się za horyzontem.

 

Odmiana winogron została po raz pierwszy sprowadzona na południe Francji przez Fenicjan, kiedy założyli Marsylię 2600 lat temu. Dziś winnice regionu rozciągają się na ponad 200 kilometrów i są podzielone na pięć obszarów. Geologia obszaru jest zróżnicowana z dużymi powierzchniami wapieni na północy i krystalicznymi na południu. Ogólnie rzecz biorąc, gleba jest delikatna i dobrze przepuszczalna i nadaje winu wyjątkowy charakter. Ponad 300 dni w roku wieje wiatr od miejscowego mistral i wspaniałego słońca, bez letniego deszczu. Dlatego obszar ten jest idealny do uprawy winogron. Lazurowe Wybrzeże, część regionu winiarskiego Prowansji, produkuje 160 milionów butelek wina rocznie. Produkowane wina różowe są blade, owocowe i mają pełny smak, podczas gdy czerwone wina są kolorowe, a także pełne i pełne. Natomiast wina białe są miękkie i jedwabiste na podniebieniu.

W regionie uprawia się siedem odmian winorośli do produkcji win czerwonych i białych: Syrah, Grenache, Cinsault, Mourvèdre, Carignan i Cabernet Sauvignon. Odmiany uprawiane na miękkie białe wina regionu to Rolle Vignes blanc, Clairette i Semillon.