Kalabria to region winiarski w południowych Włoszech, położony nad Cieśniną Mesyńską na Sycylii, a właściwie dużym półwyspem wystającym między Morzem Jońskim a Morzem Tyrreńskim. Jest on podzielony z Sycylii przez wąską Cieśninę Mesyńską. Północną granicę z Basilicatą wyznaczają południowe szczyty Apeninów. Calabria jako region znany jest przede wszystkim z produkcji czerwonych win z winogron Gaglioppo który stanowi 95% produkcji wina Calabria. Kalabria ma 12 różnych regionów DOC, ale tylko 4% całkowitej rocznej produkcji wina pochodzi z tych regionów DOC. Najsłynniejszym DOC jest Ciro, położone na wschodnich przedgórzach wzdłuż wybrzeża Jońskiego. Mniej znane DOC Calabria znajduje się na zachodzie regionu wokół doliny rzeki Crati, między Pollino na północy i Lamezią na południu. Na północny-zachód od tego obszaru góry są domem dla znanych białych win z Verbicaro . Podregion Terre di Cosenza DOC jest źródłem dobrych win Calabria, które w niedługim czasie przywrócą wysoką reputację kalabryjskiego wina. Wzdłuż wschodniego wybrzeża między Ciro i Bianco znajdują się Bivongi , Melissa i maleńki przybrzeżny DOC S.Anna di Isola di Capo. Prawie wszystkie z tych obszarów hodują czerwone odmiany winogron Gaglioppo i Greco Nero . Wina białe stanowią zaledwie 10 % win Calabria są głównie wytwarzane z Greco Bianco , Trebbiano Toscano i Malvasia Bianca . Odmiany sycylijskie, takie jak czerwony Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio , i biała Ansonica , są coraz bardziej popularne i dobrze pasują do kalabryjskiej studni terroir . Podobnie jak w prawie każdym regionie południowo-włoskim, potencjał komercyjny międzynarodowych odmian takich jak Chardonnay i Cabernet Sauvignon nie pozostał niezauważony. Wina z tych winogron są zazwyczaj jako pojedyncze odmian i są wymagane, aby powiedzieć to na etykiecie. Dzięki temu są łatwiejsze do wprowadzenia na rynek, a jednocześnie odróżniają je od bardziej autentycznych kalabryjskich stylów. Historia winiarstwa w Kalabrii sięga czasów starożytnych Greków. W pierwszym wieku A.D. Pliniusz Starszy pisał o winach Kalabrii. W XIX wieku Kalabria została dotkliwie dotknięta epidemią filoksery, która zdziesiątkowała winnice. W XX wieku producenci wina z Nowego Świata zaczęli zajmować się produkcją wina luzem, którą kiedyś obsługiwała Kalabria. Pod względem klimatu, Kalabria ma klimat śródziemnomorski. Jest to w dużej mierze wyjaśnione przez położenie regionu w "palcach" włoskiego buta. Na północ od Kalabrii znajdują się Apeniny.