Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato
  • Rias Baixas
    Rias Baixas

Sklep Bachus - Rias Baixas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rias Baixas słynie z gron Albarino, rodzimej odmiany, która produkuje jedne z najlepszych win białych na świecie. Położony w regionie Galicji w północno-zachodniej Hiszpanii, DO został formalnie założony w 1988 roku. Albarino zawsze było wizytówką tego regionu przybrzeżnego. W unikalnym klimacie Rias Baixas, Albarino dzieli te same mineralne gleby i chłodny klimat z innymi renomowanymi regionami produkującymi białe wina, w tym z francuską Doliną Loary, Nową Zelandią i Renem w Niemczech. Produkcja wina w Rias Baixas sięga tysięcy lat, ale dopiero w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci region zyskał światową reputację jako producent najwyższej jakości win ze swojego słynnego grona, Albarino. Pierwszymi winiarzami regionu Rias Baxas byli Rzymianie, którzy wprowadzili do regionu technologię i uprawę winorośli. Bardziej wyrafinowaną produkcję wina wprowadzili mnisi cystersi przybyli z Francji w XII wieku. Produkcja wina w Galicji i Rias Baixas rozkwitła w XIV i XV wieku wraz z odkryciem Nowego Świata i ustanowieniem szlaków handlowych między Hiszpanią, Anglią i resztą Europy.

Sadzenie i produkcja w Galicji i Rias Baixas rozwijały się jeszcze w XIX wieku, aż do wojen handlowych i zakazów wywozu doprowadziły do ​​nadmiernej zdolności produkcyjnej i porzucenia winnic, a filoksera zniszczyła winnice w całej Europie. Podczas przesadzania hybrydowych i rodzimych odmian hiszpańskich na początku XX wieku, Albarino zaczęło pojawiać się jako gwiazda regionu, pokazując potencjał produkcji win wysokiej jakości w rękach nowej generacji wykwalifikowanych winiarzy. Istnieją różne teorie dotyczące pochodzenia Albarino. Niektórzy spekulują, że pochodzi on z Europy Środkowej i trafił na ten obszar wraz z migracją ludów germańskich w V wieku. Inni mówią, że zostało to wprowadzone później przez francuskich mnichów. Obecnie dominuje jednak teoria, że ​​Albarino pochodzi z tego regionu, dzięki swojej zdolności do rozkwitu i tworzenia charakterystycznych win w wyjątkowych i trudnych warunkach uprawy regionu. DO Rias Baixas rozpoczęła się w 1980 roku, kiedy oficjalna nazwa została stworzona specjalnie dla odmiany winorośli Albarino - La Denominación Específica Albarino. Po przystąpieniu Hiszpanii do Unii Europejskiej (UE) w 1988 roku nazwa ta została zmieniona na Denominación de Origen (DO) Rias Baixas, ponieważ przepisy UE dotyczące wina nie uznały nazwy pochodzenia nazwanej dla jednej odmiany winorośli. Miejsce Hiszpanii w UE również przyniosło fundusze i inwestycje Rias Baixas , pomagając mu w modernizacji i budowaniu międzynarodowej postawy. Początkowo DO Rias Baixas składał się z trzech różnych podregionów: Val do Salnés, Condado do Tea i O Rosal. W 1996 r. Włączono podregion Soutomaior, aw 2000 r. Dodano Ribeira do Ulla. DO Rias Baixas jest regulowany przez Consejo Regulador (lokalny organ zarządzający), który zapewnia przestrzeganie dozwolonych odmian winorośli, praktyk w zakresie uprawy winorośli, winiarstwa i procedur starzenia. W DO Rias Baixas dopuszcza się do 12 różnych odmian winogron, ale Albarino jest królem, stanowiąc 90 procent wszystkich nasadzenia. Ponad 99% wszystkich win produkowanych w Rias Baixas jest białych. Różnice w mikroklimatach, terroir i odmianach winogron w pięciu podstrefach, a także różne techniki winiarskie, powodują wspaniałą różnorodność. Style sięgają od ostrej, aromatycznej "melonicznej" postaci w Val do Salnes, do bardziej brzoskwiniowego, bardziej miękkiego stylu w O Rosal, oraz mniej owocowego i ziemskiego stylu w Condado do Tea. Podczas gdy różne podstrefy wyrażają subtelne różnice, wina mają wiele cech wspólnych. Jasna, złota cytryna, wszystkie są chrupiące, eleganckie i świeże. Te wina są suche i aromatyczne, pełne smaku białej brzoskwini, moreli, melona, ​​ananasa, mango i wiciokrzewu. Mają dobrą naturalną kwasowość, mają podtekst mineralny i są średnio treściwe z umiarkowanym alkoholem (12%).

 

DO Rias Baixas dopuszcza osiem rodzajów win:

Rias Baixas

Rias Baixas Albarino - 100% Albarino, winogrona mogą pochodzić z dowolnej podstrefy

Rias Baixas Salnes

Rias Baixas Condado

Rias Baixas Rosal

Rias Baixas Barrica - wina dojrzewające w dębach mogą być czerwone lub białe

Rias Baixas Tinto - czerwone wino, mniej niż 1% całej produkcji

Rias Baixas Espumoso - wino musujące, ograniczona produkcja

 

Odmiany winogron DO Rias Baixas

Podczas gdy dwanaście odmian winogron jest dozwolonych w DO, białe winogrona Albarino stanowią 96% wszystkich nasadzenia. Inne ważne dozwolone winogrona to Treixadura, tradycyjnie zmieszany z Albarino; i Loureiro, wysokiej jakości lokalna odmiana szczególnie kojarzona z O Rosalem. Caiño Blanco, Torrontes i Godello są również sadzone w mniejszym stopniu w całym regionie.

 

Uprawa winorośli DO Rias Baixas

Sadzenie Albarino na odpowiedniej wysokości i ekspozycji, aby zapewnić równomierne, zdrowe dojrzewanie jest niezbędne dla jakości. Winorośle są tradycyjnie szeroko rozstawione i wytrenowane na kamiennych pergolach ciosanych z tego samego granitu co gleby poniżej. Aby przeciwdziałać opadom i wilgoci w regionie, większość winnic trenuje się na kratownicy z drutu zwanej "parra" zakotwiczonej w granitowych słupkach. Parra mają wysokość do siedmiu stóp, dzięki czemu bryza przepływa przez maksymalny obieg, zapobiegając pleśni i sprzyjając nawet dojrzewaniu. Jesienią dojrzałe kiście winogron tworzą podobny do sufitu baldachim i są zbierane przez zbieraczy stojących na pojemnikach z winogronami. Niektóre winnice zastępują tradycyjny baldachim parra i używają europejskiego systemu podwójnego kordonu zwanego espaldera . W całym regionie dochody są niskie i wynoszą od trzech do pięciu ton na akr.

 

Ostrożne zbiory (winogrona są zbierane ręcznie w małych plastikowych skrzynkach o wadze 40 funtów) i kontrola temperatury zrewolucjonizowały proces produkcji wina w Rias Baixas. Winogrona są dostarczane do winnicy tak szybko, jak to możliwe, aby uniknąć utleniania, a moszcz jest poddawany fermentacji pod ścisłą kontrolą temperatury w nowoczesnych instalacjach ze stali nierdzewnej.

 

Trendy i techniki winiarskie DO Rias Baixas

Maceracja przed fermentacją po zbiorze winogrona Albarino są lekko tłoczone. Sok, miazga i skórki są pozostawione do macerowania w niskiej temperaturze od kilku godzin do kilku dni w celu zwiększenia aromatycznej złożoności i struktury wina. Jest to praktyka zdobywająca popularność wśród winiarni Rias Baixas.

 

Dzikie drożdże DO Rias Baixas

Wielu winiarzy Rias Baixas opowiada się teraz za fermentacją winogron z drożdżami pochodzącymi z ich winnic. Choć może to być trudne do zrobienia z dzikimi drożdżami, uważają, że powstałe aromaty są bardziej autentycznym odzwierciedleniem cech charakterystycznych winogron Albarino i ich terroir.

 

Fermentacja beczek i starzenie DO Rias Baixas

Fermentacja lufy może być wykorzystana do nadania dodatkowej tekstury i zwiększenia potencjału starzenia win Rias Baixas. Choć nie jest powszechne, starzenie się w beczce dodaje złożoności, smaków i struktury. Techniki te są często stosowane w roku niezwykłej dojrzałości, gdy wina są wystarczająco mocne, aby skorzystać z leczenia dębem.

 

Fermentacja malolaktyczna DO Rias Baixas

Przy obfitej naturalnej kwasowości wina Rias Baixas charakteryzują się wyrazistą osobowością. Dzięki winiarzowi można zapobiec fermentacji jabłkowo-mlekowej, która tłumi odczuwanie pewnego rodzaju kwasu. Alternatywnie, można zastosować całkowitą lub częściową fermentację malolaktyczną, aby uzyskać bardziej okrągły, miękki profil, który pomaga winom zestarzać się z wdziękiem. Minimalny poziom alkoholu wynosi 11,3% w przypadku win Albarino, 11,5% w przypadku win dojrzewających w dębach i 11% w przypadku innych mieszanek białych win.

 

Rozszerzony kontakt z osadem DO Rias Baixas

Zwykle usuwa się osad pozostający w winie po fermentacji. Jednak małe cząstki znane jako drożdżowe drożdże mogą uwalniać związki, które poprawiają smaki i aromaty i wytwarzają bardziej okrągłą teksturę. Kontakt z osadem przyczynia się również do zachowania jego świeżości aż do butelkowania. Jest to bardzo powszechna praktyka u Rias Baixas i jest techniką, która jest ciągle doskonalona przez winiarzy.

 

Kontrola jakości DO Rias Baixas

Aby zagwarantować pochodzenie i zgodność z najwyższymi standardami jakości, wszystkie wina od Rias Baixas są opatrzone oficjalną etykietą od Consejo Regulador. Consejo przeprowadza regularne inspekcje winnic w trakcie roku uprawy i zbiorów, aby zapewnić przestrzeganie przez producentów przepisów dotyczących sadzenia winorośli, zasiewów, metod przycinania i treningu oraz dozwolonych plonów. Po zbiorach piwnice są poddawane inspekcji w celu upewnienia się, że objętość moszczu winogronowego odpowiada objętości zebranej. Przed butelkowaniem komisja degustacyjna z Consejo pobiera próbki każdej kadzi wina dla jakości i przeprowadza ocenę sensoryczną. Jedynie wina, które przejdą wszystkie próby kontroli jakości, są opatrzone oficjalną etykietą Rias Baixas

 

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.