Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz

Szczep Mavrud

Można śmiało powiedzieć, że Bułgaria to kraj winem płynący. Bułgarskie trunki są cenione na świecie za doskonałe aromaty i hołdowanie dawnym sztukom produkowania wina. Szczep Mavrud to odmiana, której nie wypada nie znać, jeśli ktoś uważa się za daną napojów winnych lub odwiedził Bułgarię. Nie trzeba jednak od razu wyjeżdżać, aby tego trunku skosztować. Wystarczy zamówić wino u nas. Wina Mavrud sklep poleca dla tych, którzy doceniają głębię smaku i niepowtarzalność. Niewiele jest win, które mają tak barwną historię. Szczep Mavrud pamięta ok. 800 rok, czyli czasy panowania chana Kruma. Zakazał on upraw wina, lecz ta wspaniała odmiana utrzymała się dzięki dzielnemu chłopcu, który po spożyciu wina pokonał lwa nękającego okolicę. Uznano wówczas wino Mavrud za trunek dla śmiałków oraz napój dodający odwagi. Z pewnością coś w tym jest, gdyż wiele trunków jest w stanie dodać animuszu. Niemniej jednak w dzisiejszych czasach to wino pijane jest przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe, a nie cudowne właściwości, choć wielu twierdzi, że także tych drugich mu nie brakuje.

Szczep Mavrud - niezwykła winorośl, która przetrwała

Grona są niewielkich rozmiarów i dają bardzo ciemny, intensywny sok. Zawierają bardzo duże ilości tanin. Jako szczep, który przetrwał wieki i należy do bardzo sędziwych, odmiana Mavrud zyskała renomę w wielu miejscach. Była także uprawiana bardzo chętnie we Francji. Szczep nie jest szczególnie wymagający w uprawie. Lubi miejsca słoneczne, ale także dość dobrze znosi nieco trudniejsze warunki atmosferyczne. Wino może być przed długi okres czasu leżakowane w beczkach dębowych. Dzięki czemu nasiąka przyjemnym aromatem drewna.

Wina Mavrud - trunki nie tylko dla znawców

Niezwykłe czerwone wino Mavrud smakuje wyśmienicie zarówno samodzielnie, jak i z potrawami obiadowymi, czy innymi formami przekąsek. Jego intensywny smak długo pozostawia ślad na języku. Jest to smak, który się pamięta. Wino zachwyca bogactwem akcentów. Znaleźć można w nim czerwone owoce leśne, wanilię i czekoladę. Obecne są także tytoniowe nuty oraz przyprawy jak np. pieprz. Korzenne zabarwienie dopełnia całości. Wino Mavrud idealnie pasuje do zup, mięs, wędlin, serów i słodzonych deserów. Pozwala zbalansować smaki zwłaszcza, jeśli potrawy są tłuste i pikantne. Dobre wino pozwala spożywać posiłki w dużo bardziej sympatycznej atmosferze. Sprzyja uroczym pogawędkom przy stole i sprawia, że biesiadnicy najchętniej w ogóle nie odchodziliby od tego stołu.

Wina Mavrud sklep z prawdziwymi perełkami

Czerwone bułgarskie wina cieszą się u nas sporym zainteresowaniem. Dlatego polecamy je również niezdecydowanym klientom, którzy nie odnaleźli jeszcze propozycji odpowiedniej dla siebie. Wino Mavrud to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto lubi nietuzinkowe trunki, których smak jest bardzo wyrazisty, więc nie da się go pomylić z żadnym innym. Nasze wina pochodzą od producentów, którzy są sprawdzeni i rzetelni, więc możemy z pełną świadomością zarekomendować ich wyroby. Zakup już dziś bułgarskie czerwone wino i ciesz się magiczną chwilą pełną dobrej zabawy.

Mavrud - czerwone grona, pochodzące z bułgarskiej Tracji i z północnej Grecji. Nazwa pochodzi od greckiego słowa μαύρος (czarny). Zbiór winogron następuje w drugiej połowie października. Wina powstałe z Mavrud odznaczają się rubinową barwą i bukietem gronowym, z wyczuwalną nutą owoców leśnych. Najbardziej znane odmiany Mawruda pochodzą z winnic w Asenowgradzie i Peruszticy, w mniejszej ilości wina dostarczają winnice w Pazardżiku, Starej Zagorze i w Czirpanie. Najlepsze odmiany Mawruda dojrzewają przez okres roku w drewnianych beczkach o pojemności 225 l. Wino jest dostępne w handlu w butelkach o pojemności 0,75 l, ostatnio także w kilkulitrowych opakowaniach kartonowych. Średnia zawartość alkoholu waha się w granicach 12.5 - 13 %. Mawrud powinien być podawany w temperaturze 16-18 st.C, szczególnie jest polecany do czerwonych mięs i serów. Inne nazwy: Kakciwala, Kaciwela, Kausanskii, Karvouniaris, Marvud, Mavraki, Mavro, Mavrouli, Mavrostaphylo, Mavroudion, Mavrudi.