Cortese jest rozpowszechnione w północno-zachodnich Włoszech, przede wszystkim w Piemoncie, w prowincjach Asti i Alessandria: na wzgórzach Monferrato, w okolicach Alessandrii oraz w górach otaczających Wino Gavi. Wino z odmiany cortese jest słomkowożółte, o dosyć wysokim poziomie alkoholu, lekko pachnące[7]. Szczep jest wykorzystywany również do produkcji win musujących. Na obszarze apelacji Colli Tortonesi DOC powstają okazjonalnie lekkie wina w wariancie frizzante. Najbardziej znana apelacja nadana dla win ze szczepu cortese to Gavi DOCG albo Cortese di Gavi DOCG. Jakość produktu zależy od producenta i sposobu uprawy i winifikacji. Najlepsze wina są delikatne wytrawne i rześkie, z resztkami gazu na początku, które nabierają miodowej nuty po kilku latach starzenia. Młodsze egzemplarze mają nuty cytrusowe i mineralne. Gorsze egzemplarze cechują się charakterystycznym aromatem amylowym, wynikającym z fermentacji w niskich temperaturach. Wyróżnia się również nuty brzoskwiniowe, jabłkowe oraz delikatnie migdałowe.