Szczep Spatburgunder

Szczep Spatburgunder to czerwona odmiana winorośli znana też pod nazwą Pinot Noir. Wspaniałe czerwone wina najwyższej klasy to rarytas, wobec którego nie da się przejść obojętnie. Wino to napój pełen dostojeństwa i szlachetności. Nie ma bardziej bogatego trunku, który łączyłby w sobie tak wiele różnych aromatów. Poza tym, wibo ma wiele różnych zastosowań, ponieważ jest napojem, który można spożywać z kulturą i powagą. Degustowanie win należy do obszaru zainteresowań wielu ludzi. Dla nas również wina związane są z prawdziwą pasją, ponieważ chcemy dawać naszym klientom wszystko, co najlepsze. Jeśli chodzi o wina Spatburgunder sklep przygotował specjalną ofertę. Wina są dostępne w okazyjnych cenach i sprzedawane w butelkach o przepięknych etykietkach, by nie tylko cieszyły podniebienia, ale także oczy. Wielu koneserów win jest estetami, więc sposób podania trunku w ich przypadku również ma ogromne znaczenie. Dbamy o każdy detal oraz staranne wykonanie każdego zamówienia. Polecamy nasze wina jako bardzo bogate i wyraziste w smaku, a przy tym pasujące do każdej uroczystości i podniosłej chwili.

Szczep Spatburgunder - czym się charakteryzuje?

Grona są małe i kształtem przypominają szyszki. Zresztą nazwa tego szczepu pochodzi od słowa "szyszka". Krzewy winorośli nie mają rozłożystych gałęzi, lecz mimo wszystko dają całkiem zadowalający plon. Jest to odmiana dość wymagająca. Nie lubi gorąca i mocno nasłonecznionych miejsc. Zdecydowanie preferuje podłoże o charakterze wapiennym. Niestety, winorośl tego typu trzeba otoczyć szczególną troską. Prawdziwym zagrożeniem jest pleśń, mączniak oraz różnego rodzaju wirusy. Jest to zatem szczep, który nie tak łatwo utrzymać, ale, jeśli już to się uda, to poziom satysfakcji sięga zenitu.

Wina Spatburgunder - perfekcja w każdym kieliszku

Wino Spatburgunder jest dosyć ciężkie, dlatego lepiej spożywać je małymi porcjami. Ma jednak bardzo charakterystyczny smak, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Kto raz spróbuje, ten będzie już zawsze kojarzył te niezwykłe nuty i aromaty. Przeważają tutaj czerwone owoce, jak porzeczka, malina i truskawka. Co ciekawe, to wino produkuje się wyłącznie z soku gronowego, bez udziału skórek. Jeśli wino trochę poleży, zyskuje nuty korzenne, truflowe i drewniane. Obecny jest także kokos i zmysłowa wanilia. To wspaniałe wino na przyjęcie. Posiada zwartą strukturę i nieszablonowy smak, dlatego goście będą pamiętali je przez bardziej długi czas. Z pewnością niejedna osoba zapyta, gdzie został kupiony tak pyszny trunek. Może on być dodatkiem do ciast i deserów, a także dań mięsnych.

Wina Spatburgunder sklep najlepszy ze wszystkich

Polecamy swoje usługi w zakresie sprzedaży najlepszej jakości win. U nas można skosztować win z całego świata. Dobieramy do współpracy sprawdzonych dostawców, którzy nigdy nie zawodzą. Nasi klienci chętnie wracają, lecz każda nowa osoba jest również mile widziana. Chcemy zaszczepią w świadomości Polaków merytoryczną wiedzę na temat wina, aby z czasem mogli stać się jego znawcami i brylować wśród znajomych.

Spatburgunder czerwona odmiana winorośli wykorzystywana w przemyśle winiarskim zwana dla większości joko Pinot noir. Odmiana o liściach mniejszych niż cabernet sauvignon, ale większych niż syrah. Grona małe, zwarte, stożkowo-cylindryczne, podobne nieco do szyszek. Uważa się, że etymologia nazwy pinot pochodzi właśnie od szyszkowatego kształtu gron. W uprawie ma tendencję do tworzenia wąskich, niezbyt rozłożystych krzewów. Owoce wrażliwe na szarą pleśń, liście podatne na mączniaka i wirusa wachlarzowatości winorośli. Preferuje gleby wapienne, nie lubi zbyt wysokich temperatur w uprawie. Powoduje to, że pinot noir ma opinię szczepu trudnego i kapryśnego, zarówno w uprawie, jak i winifikacji. Najbardziej naturalnym zastosowaniem dla niego jest produkcja wina czerwonego, mającego charakterystyczny, pełny i bogaty, ale nie ciężki smak. Daje wina zazwyczaj o jaśniejszym kolorze niż inne szczepy czerwone. W młodym pinot noir można wyczuć najczęściej nuty czerwonych owoców (wiśnia, truskawka, malina, czerwona porzeczka). Starzejące się wino nabiera aromatów korzennych (wanilia, kokos, dym, dąb, cedr, skóra, trufle, cygara - w zależności od beczek użytych do starzenia wina). Produkuje się z niego również wina różowe, a także białe typu vin gris (wina produkowane z soku, bez udziału skórki owocow).