Mavrud - czerwone grona, pochodzące z bułgarskiej Tracji i z północnej Grecji. Nazwa pochodzi od greckiego słowa μαύρος (czarny). Zbiór winogron następuje w drugiej połowie października. Wina powstałe z Mavrud odznaczają się rubinową barwą i bukietem gronowym, z wyczuwalną nutą owoców leśnych. Najbardziej znane odmiany Mawruda pochodzą z winnic w Asenowgradzie i Peruszticy, w mniejszej ilości wina dostarczają winnice w Pazardżiku, Starej Zagorze i w Czirpanie. Najlepsze odmiany Mawruda dojrzewają przez okres roku w drewnianych beczkach o pojemności 225 l. Wino jest dostępne w handlu w butelkach o pojemności 0,75 l, ostatnio także w kilkulitrowych opakowaniach kartonowych. Średnia zawartość alkoholu waha się w granicach 12.5 - 13 %. Mawrud powinien być podawany w temperaturze 16-18 st.C, szczególnie jest polecany do czerwonych mięs i serów. Inne nazwy: Kakciwala, Kaciwela, Kausanskii, Karvouniaris, Marvud, Mavraki, Mavro, Mavrouli, Mavrostaphylo, Mavroudion, Mavrudi.

Zobacz też wina.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz