Lledoner pelut - zerwona odmiana winorośli, mutacją ca odmiana grenache, znanej także jako grenache noir. W odróżnieniu od niej spodnia strona liści jest silniej owłosiona. Przypuszczalnie pochodzi z Katalonii, gdzie uprawia się także grenache. Winogrona są dość duże i gęste. Grona okrągłe bądź lekko owalne, średnio duże, soczyste, o grubej, ciemnej skórce. Sok jest bezbarwny. Lledoner pelut pączkuje dość wcześnie. Przy wilgotnej pogodzie w okresie kwitnienia ma tendencję do zrzucania zawiązków. Szczep jest przeważnie uprawiany w formie określanej jako gobelet. Jest dość odporny na mączniaka prawdziwego, ale wrażliwy na mączniaka rzekomego, eutypiozę oraz, w przeciwieństwie do grenache, grzyby botrytis. Wino wytwarzane z garnacha peluda jest winem jakościowym, o wysokim poziomie alkoholu, pod warunkiem ograniczania wydajności. Najczęściej jednak odmiana jest składnikiem win kupażowanych z kilku odmian, wnosząc do nich swoją owocowość. Odmiana jest znana także pod nazwami: garnacha peluda, garnatxa peluda, grenache d’algérie, grenache gris, grenache tomenteux, grenache poilu, grenache velu, llladoner.

Zobacz też wina.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz