Rondinella czerwona odmiana winorośli, pochodząca z Włoch i uprawiana w Wenecji Euganejskiej. Wchodzi w skład m.in. win valpolicella, amarone, recioto della valpolicella i bardolino. Z rondinelli rzadko produkuje się wino odmianowe i przeważnie miesza się ją z innymi szczepami, np. corviną veronese. Obszar winnic sięgał w latach 90. XX wieku 2975 ha, a odmiana jest zalecana do uprawy w prowincjach Mantua i Werona. Niewielkie uprawy znajdują się także w Argentynie. Szczep rondinella jest genetycznie spokrewniony z odmianami oseleta, corvina veronese, molinara, garganega, dindarella i pelara.

Stożek wzrostu jest odsłonięty. Pędy są lekko owłosione, z czerwonawym odcieniem. Młode liście są zielonkawe, z brązowym nalotem antocyjanów, delikatnie owłosione. Dojrzałe liście są duże, zaokrąglone, pięcioklapowe, ostro ząbkowane. Kiść jest duża (do 20 cm długości), dość gęsta, w kształcie piramidy. Grona są średniej wielkości, fioletowoczarne, o niewyróżniającym się smaku. Odmiana dojrzewa późno – ok. 35 dni po chasselas, znanej też jako gutedel (najwcześniej dojrzewająca odmiana, służąca jako referencyjna). Rondinella mimo neutralnego smaku jest popularna ze względu na plenność, odporność na choroby i dobry potencjał do produkcji win z podsuszanych winogron.

Zobacz też wina.