Bacchus - bacchus weiss biały szczep winorośli, należący do gatunku winorośli właściwej. Odmiana została wyhodowana w 1933 roku w Niemczech przez Petera Morio i jest krzyżówką hybrydy (silvaner & riesling) z odmianą müller thurgau. Mimo niewielkiego rozpowszechnienia szczep cieszy się uznaniem. Bacchus jest przystosowany do chłodniejszych klimatów, gdyż nawet w niższych temperaturach uzyskuje wystarczający poziom cukru w gronach. Cechuje się bardzo szybkim okresem dojrzewania. Przy pełnej dojrzałości charakteryzuje się tłustym, muszkatowym smakiem, przy niepełnej – trawiastym, przywołującym zapach bzu. Wykorzystywany jest przede wszystkim przy produkcji białych win musujących. Pod względem powierzchni upraw w Niemczech bacchus zajmował z 2015 ha siódmą lokatę wśród odmian białych. Współczynnik ten jest dużo wyższy we Frankonii, gdzie bacchus jest uprawiany na 742 ha, co stanowi 12,2% winnic regionu. Mniejsze uprawy znajdują się także w Wielkiej Brytanii i Kanadzie. Szczep jest znany również pod nazwą frühe scheurebe.

Zobacz też wina:

Wina niemieckie

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz