Tinto cao, tinta cão – czerwona odmiana winorośli. Jest jedną z ważniejszych odmian używanych do produkcji wina porto, powstają z niej również wina o wysokim potencjale dojrzewania. Nazwa znaczy dosłownie „czerwony pies”. Tinto cão jest często określane jako tinta cão, a także jako fermento, castellana negra, farnento, teinta cam, tinta cam. Odmiana ma długą historię i była już znana w XVII wieku. Wszystkie badania genetyczne kierują pokrewieństwo z odmianami viosinho i tinta francisca. Tinto cao daje niskie plony, a w zamian pod względem jakości szczep jest oceniany bardzo wysoko. W oficjalnej klasyfikacji odmian, które stanowią surowiec przeznaczony do produkcji win, tinto cão otrzymał ocenę bardzo dobrą, obok siedmiu innych odmian. Owoce są małe, z grubą skórką, dojrzewające bardzo późno i odporne na szarą pleśń. Późne zbiory sprawiają, że uprawa w gorzej dostosowanych regionach jest ryzykowna. Lepsze plony osiąga się, prowadząc krzewy na podporach i sadząc je w nieco chłodniejszych częściach winnicy. Szczep Tinto cao pozwala stworzyć wina wysokiej klasy.

Tinto Cao - Szczepy Win - Sklep z Winem Bachus