Bukettraube Wina są o białym kolorze, z odmiany winogron o tejsamej nazwie czyli Bukettraube, występująca głównie w winnicach Południowej Afryki . Bukettraube stosowany jest najczęściej w produkcji win delikatnie slodkich, ponieważ jest wrażliwy na szlachetną pleśń Botrytis cinerea . Wina Bukettraube wydają się być lekkie i kwiatowo zabarwione, o smaku brzoskwini, moreli i gruszki. Bukettraube szczep postał po skrzyżowaniu Silvaner i Schiava Rossa (Trollinger), uzyskanego w połowie XIX wieku w Randersacker, przez niemieckiego winiarza Sebastiana Englerta. Niestety Bukettraube została w dużej mierze wypędzona z ojczyzny przez mączniaka prawdziwego i obecnie jest prawie wyłącznie w Południowej Afryce. Bukettraube to odmiana aromatyczna - jej nazwa wskazuje na ten fakt - i ma doskonałe poziomy cukrów i kwasowości . Wszystkie te czynniki sprawiają, że winogrona nadają się do produkcji słodkich win, chociaż produkowane wina nie starzeją się bardzo dobrze.Synonimy obejmują: Bouquetraube, Bukettrebe, Buke, Bocksbeutel, Bouquet Blanc.

Najpopularniesze wina z szczepu Bukettraube:

Cederberg Bukettraube, Western Cape, RPA

Simonsvlei „Premier Selection” Bukettraube, RPA

Spier Medium Sweet, Western Cape, RPA

Seven Sisters Odelia Bukettraube, Swartland, RPA

Darling Cellars Sweet Darling White, Darling, RPA

Darling Cellars Sweet Darling Rose, Darling, RPA

Bukettraube - Szczepy Win - Sklep z Winem Bachus